Dr. Tóth László: „A gyógyszerészet egy maximálisan megbecsült, tisztelt foglalkozás”
Interjú egy Svájcban dolgozó magyar orvossal

Az idei Gyógyszertár-működtetés Konferencián dr. Tóth László is azon külföldön dolgozó magyar egészségügyi szakemberek között volt, akik a nyugat-európai gyógyszertári vakcinációról és a patikák COVID-19 járvánnyal kapcsolatos védekezési stratégiájáról számoltak be az online rendezvény népes hallgatóságának. László rezidens orvos, aki az alábbi interjúban a svájci gyógyszerészek munkájáról, feladatairól és lehetőségeiről beszél.

Gyógyszertár: Kérlek, röviden mutatkozz be lapunk olvasóinak!

Dr. Tóth László: Fertőszéplakról származom, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba jártam, majd a Semmelweis Egyetemen végeztem a tanulmányaimat. A diploma megszerzését követően kerültem ki Svájcba, ahol lassan már ötödik éve ortopéd traumatológus rezidensként dolgozom. Előbb Sankt Gallenben, majd a Rajna völgyében szereztem tapasztalatokat a sebészet és ortopédia-traumatológia, valamint a kézsebészet területén. Jelenleg Baselland kanton központi kórházában, a bruderholzi és a liestali telephelyen dolgozom.

Gy.: Márciusi bejelentkezésed alkalmával említetted, hogy szoros kapcsolatban állsz a gyógyszerészekkel. Ez mit jelent?

T. L.: A klinikai munka során az orvosok és a gyógyszerészek között folyamatos az együttműködés. A klinikai gyógyszerészek gyakran hívják fel a figyelmünket az interakciókra, rendszeresen ellenőrzik a betegeink gyógyszerlistáját. A kórház elektronikus lázlapján automatikus visszajelzést kapunk a gyógyszer-interakciókról, ha pedig valamilyen komolyabb probléma merül fel, akkor a gyógyszerészek telefonon keresnek meg bennünket. Ha van lehetőség több hatóanyag kombinációban történő alkalmazására, ebben is a segítségünkre vannak. Egyes különleges gyógyszerek beszerzéséhez szintén elengedhetetlen a kórházi gyógyszerészek segítsége.

Gy.: Milyen hatékonysággal működik nálatok a gyógyszerész-orvos kapcsolat? Mi a jellemzőbb: az orvosok keresik a gyógyszerészeket információért vagy fordítva?

T. L.: A klinikai gyógyszerész feladatai közé tartozik a gyógyszerkiadás kontrollálása és az egyes betegek gyógyszerelése. Eddigi munkám során kevés kapcsolatom volt gyógyszerésszel, amikor igen, akkor általában azért, hogy egy különleges gyógyszert hogyan lehetne helyettesíteni vagy megrendelni. Ezzel szemben a belgyógyászaton dolgozó orvosok sokkal szorosabban együtt dolgoznak a gyógyszerészekkel.

Gy.: Mi szükséges egy külföldi számára az ottani munkavégzéshez?

T. L.: Amit mindenképpen meg kell tenni, az a diploma elismertetése. Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, ez nem jelent különösebb problémát, főleg, ha valamilyen egyenjogú szakmáról (például orvoslásról vagy gyógyszerészetről) van szó. Ez persze attól is függ, hogy az illető ezen belül milyen területen akar dolgozni.

Gy.: Kérlek, mesélj a svájci közforgalmú gyógyszertárakról! Milyen munka zajlik és milyen termékek érhetők el ezekben?

T. L.: A közforgalmú patikákra leginkább vevőként látok rá. Nagyon sok termék van, amelyek jelentős része szabadpolcon is elérhető. Sok gyógyszertár drogéria jelleggel működik, a konkrét kínálatuk pedig attól függ, hogy melyik patikalánchoz tartoznak. Különleges termékekről nem tudok beszámolni: ahogy a magyarországi gyógyszertárakban, úgy itt is kaphatók gyógyteák, gyógyászati segédeszközök, állatgyógyászati termékek, kozmetikumok, étrend-kiegészítők.

Gy.: Márciusban beszámoltál arról, hogy a svájci gyógyszerészek is részt vesznek a COVID-19 és egyéb betegségek elleni vakcinációban. Milyen továbbképzést kell ehhez elvégezniük és kiket olthatnak?

T. L.: A gyógyszerészek és gyógyszertári asszisztensek a pharmaSuisse, vagyis a svájci gyógyszerészszövetség felé jelezhetik, ha szeretnének részt venni az oltási programban. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, egy négy blokkból álló továbbképzésen kell részt venniük, ahol az oltás és a vérvétel technikai feltételeit tanulják meg, valamint egy alapszintű újraélesztési tanfolyamot végeznek el. Ez a képesítés két évre szól, majd kétévente 50 kreditpontot kell szerezniük, hogy ezt a tevékenységet tovább folytathassák. Ennek a fele az alapszintű újraélesztés ismereteinek felfrissítéséből, a másik fele pedig különböző szakmai kollokviumokon szerzett pontokból áll össze.

A vakcinációban részt vevő patikák listája az interneten könnyen elérhető (https://impfapotheke.ch/). Mindenki kiválaszthatja a hozzá közel eső gyógyszertárat, ahol az erre kiképzett személyek végzik a vakcinációt. A honlapon az is szerepel, hogy az adott patikában milyen oltásokat (influenza, HPV, FSME, hepatitis A és B stb.) lehet megkapni. Az elmúlt évben összesen körülbelül 83 ezer oltást adtak be a gyógyszertárakban. A vakcináció általában kampányszerűen, tavasszal és ősszel zajlik. Szigorúan szabályozott, hogy a gyógyszertári szakember kinek adhat oltást. Elsősorban a felnőtt, társbetegségek nélküli személyeknek, akiknél alacsony a szövődmények kockázata.

Gy.: Hogyan zajlik a COVID-19 elleni vakcináció, illetve a gyógyszerészek hogyan veszik ki a részüket a védekezésből?

T. L.: Elsősorban Modernával és Pfizerrel oltanak. A vakcinákat kantononként osztják szét, és minden kanton maga határozza meg, hogy milyen sorrendben végzi az oltást, illetve hogy ki és hogyan oltson. Ahol én élek, Sankt Gallen kantonban a kórházak az elsődleges oltóközpontok. Második fázisban mobil oltócsapatok működnek, amelyek kimennek az oltást felvenni kívánó emberekhez, illetve kirendelt praxisok is vannak, ahol oltást lehet végezni. Jelenleg oltási centrumokban folyik a vakcináció.

Az elmúlt másfél év során a svájci gyógyszerészek egyre nagyobb szerepet kaptak a COVID-19 járvány leküzdésében. A patikák leginkább a tesztelésben vesznek részt. Kétféle tesztet tudnak végezni: a gyorsteszt nasopharingeális mintavételt jelent, 30 percen belül produkál eredményt, és az aktív fertőzést mutatja ki. Ha pozitív az eredmény, akkor további verifikáló tesztekre van szükség. Az antitest tesztet öt csepp vérből végzik, és a laborban pár napon belül ki tudják mutatni, hogy az illetőnek vannak-e antitestei, volt-e COVID-fertőzése.

Érdekesség, hogy minden svájci állampolgár vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személy az egészségbiztosítási kártyája felmutatása ellenében havonta ingyenesen kaphat öt darab COVID-gyorstesztet. Ha pozitív az eredmény, akkor érdemes azt egy másik (például PCR-) teszttel is megerősíteni. Ez a rendszer nagyon jól működött a harmadik hullám előtt.

Gy.: Jelenleg milyen nálatok a járványhelyzet? Milyen korlátozások vannak érvényben?

T. L.: Nyár elejére erőteljesen visszaesett a fertőzöttek száma, az utóbbi hetekben viszont újra emelkedni kezdett, egy-két hetente duplázódik az esetszám. A reprodukciós ráta aktuálisan 1,04, vagyis a közeljövőben előreláthatóan intenzívebbé válik a járvány. A lakosság 55 százaléka már legalább egy oltást megkapott, 48 százalékuk pedig teljesen oltott.

Nyitott helyen nem, viszont zárt térben kötelező a maszkviselés. Éttermekben az asztal elfoglalásáig kell maszkot hordani, amit nem tartok teljesen konzekvens előírásnak. Továbbá zárt terekben, például patikákban, múzeumokban vagy éttermekben egyidejűleg csak egy meghatározott számú ember tartózkodhat.

Természetesen az egészségügyben is betartjuk a higiénés előírásokat: a várótermekben korlátozott a páciensek száma, és az ott tartózkodók számára is kötelező a kétméteres távolság betartása. A kézfogás továbbra sem engedélyezett. Egészségügyi intézménybe belépve mindenhol emlékeztetnek a higiénés szabályok betartására, a pácienseknek pedig nyilatkozniuk kell a tünetmentességükről. Reméljük, hogy az oltás segítségével le tudjuk küzdeni a járványt, és újra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Gy.: A gyógyszer-expediáláson kívül milyen egyéb tevékenységet, egészségügyi szolgáltatást végeznek a gyógyszertárban?

T. L.: A gyógyszertárak ajánlata nagyon sokrétű. Ahogy említettem, nagyon fontos szerepet játszanak az oltási programban. Emellett a gyógyszerelésben is egy átfogó tanácsadó tevékenységet végeznek. A napi gyógyszeradag buborékcsomagolása pedig sokak gyógyszerelését könnyíti meg. Sok patikában lehetséges alapvető diagnosztikai vizsgálatokat végezni, például COVID-tesztet, vizeletvizsgálatot, vércukor- és vitaminszint-mérést. Egyre több helyen van lehetőség hallásvizsgálatra, valamint sebkezelésre is.

Gy.: Létezik-e Svájcban eRecept, elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, mint nálunk?

T. L.: Egyelőre nem. A betegek a kórházból való távozáskor papír formájában kapják a receptet. Az azonban előfordul, hogy közvetlenül a páciens által kívánt gyógyszertárba küldjük át a vényt. A patikákkal történő kapcsolattartás továbbá egy titkosított, belső rendszeren keresztül, e-mailben is lehetséges.

Gy.: Hogyan működik Svájcban az internetes gyógyszerrendelés, házhozszállítás rendszere?

T. L.: A legtöbb gyógyszertárban lehetséges mind a recept interneten történő beváltása, mind pedig a nem vényköteles gyógyszerek és egyéb termékek házhozszállítása. Egy, az orvos által kiállított állandó recepttel (Dauerrezept) pedig egy éven keresztül, további személyes kontakt nélkül is lehetséges a szükséges gyógyszer kiváltása.

Gy.: Milyenek a gyógyszerészfizetések?

T. L.: Svájcban nyilvánosak az erre vonatkozó adatok: a közforgalmú gyógyszerészek jövedelme havi bruttó 6500-9000 frank (2,1-2,9 millió forint) között van. Ez egy középkategóriás fizetés, vezető pozícióban ennél többet lehet keresni.

Gy.: A kormányzat és a lakosság mennyire tiszteli, becsüli meg a gyógyszerészeket?

T. L.: A gyógyszerészet egy maximálisan megbecsült, tisztelt foglalkozás, a páciensek szakemberként tekintenek a gyógyszerészekre. Az idősebb emberek, akik gyakrabban járnak patikába, nagyon kötődnek az ottani szakmai személyzethez.

Gy.: Tervezed, hogy a közelebbi vagy távolabbi jövőben hazajössz Magyarországra élni, dolgozni?

T. L.: Elsődleges célom, hogy a szakképzésemet befejezzem, amiből még két évem van hátra. Ezt követően a nagyízületi protetikában szeretném az ismereteimet tovább mélyíteni. Hosszú távon viszont otthon szeretnék dolgozni.

Tóth Tamás

Forrása: MOSZ Info
2021-10-11