IV. Háziorvosok Online Szervezetének Konferenciája 2024.06.06.-06.08.
Paradigmaváltás a családorvoslásban?

Színes és tartalmas szakmai program várta a IV. HAOSZ konferencia részvevőit Balatonalmádiban. Az alapellátás átalakításának kérdésein keresztül, nemzetközi tapasztalatok elemzésével, a jövőkép, fejlesztési lehetőségek, utánpótlás témakörében hangzottak el előadások.

Hol van a beteg helye az egészségügyi ellátó rendszerben? A panelbeszélgetés vezetője dr. Sinkó Eszter, résztvevői dr. Pásztélyi Zsolt, dr. Tóth Gábor,dr. Kozma Gábor, dr. Gszelmann Róbert, Lukácsné dr. Fodor Enikő volt.

A beteg a rendszerben kószál, több szolgáltatóval találkozhat, az információk azonban nehezen vagy egyáltalán nem kerülnek át az ellátórendszeren egységein belül. Elveszhet-e a beteg, miközben több szakember is foglalkozik vele az adatok nem megfelelő áramlása miatt. Egy kérdés, ami állandóan visszatér, miközben a kapuőri pozíciót a háziorvosok/alapellátás és a szakrendelők is feladatul kapták. A gyógyszerészekről nem feledkezhetnek meg az orvos kollégák, hiszen a gyógyszertár mindig nyitva áll a gyógyulni vágyók, egészségüket megőrizni akarók előtt, nincs időpontfoglalás, felkészült szakemberek vannak, akik tudják mikor kell továbbirányítani a beteget az egészségügyi ellátó rendszer magasabb szintjére.

A kerekasztal beszélgetés során egyértelművé vált, hogy mindannyian hasonló problémákkal szembesülünk, és a célunk közös, a beteg gyógyítása, az egészség megőrzése. Az ellátások hatékonyságának növelése, praxisközösségek erősítése kell, hogy a fókuszba kerüljön, együtt kell dolgozzon háziorvos, fogorvos, gyógyszerész, védőnő, dietetikus, gyógytornász, stb. Hatalmas terhet tudnak levenni a járóbeteg szakrendelőkről. Most indul a járóbeteg irányítási rendszer, melyhez nagy reményeket fűznek, könnyebb lesz az időpontfoglalás, jobban szervezhető az ellátás.

Prevenció, adherencia erősítése, a családok edukálása az egésszség megőrzésével és a betegségek felismerésével kapcsolatban az ágazat minden szereplőjének közös ügye, melyre óriási hangsúlyt kell fordítani. Közös összefogással, a jövő technológiáinak alkalmazásával és a finanszírozási kérdések megoldásával hatalmas sikerek elérésére van lehetőség.

További információk

Letölthető szakmai programterv

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2024-06-19