Átalakítaná a gyógyszerpiacot az EU
Az új tervezet enyhébb, mint az Európai Bizottság tavaly tavasszal előterjesztett csomagja. A képviselők a tervek szerint az áprilisi plenáris ülésen szavaznak a javaslatról.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nagy többséggel elfogadta azt javaslatot, amelynek értelmében nyolcról hét és fél évre csökkentenék a gyógyszerek szabadalmi oltalmának időtartamát. Ezt egy évvel lehetne meghosszabbítani, ha a készítmények iránt erős az igény, további fél év pedig akkor jár, ha a klinikai vizsgálatokat az unióban végzik el.

Ez enyhébb, mint az Európai Bizottság tavaly áprilisban előterjesztett csomagja, amely hat évre rövidítené a szabadalmi oltalom idejét. A javaslat célja, hogy a gyógyszerek elérhetőbbé, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak, ugyanakkor magasabb környezetvédelmi normák mellett támogassák az uniós gyógyszeripar versenyképességét és vonzerejét is.

Az új szabályok előírnák a vállalatoknak, hogy a forgalomba hozatali engedély kérelmezésekor környezetikockázat-értékelést nyújtsanak be. A környezetvédelmi kockázatértékelések megfelelő értékelésének biztosítása érdekében a képviselők azt szeretnék, ha az Európai Gyógyszerügynökségen belül egy környezetvédelmi kockázatértékelési munkacsoportot hoznának létre.

A képviselők ahhoz is ragaszkodnak, hogy a kockázatcsökkentő intézkedések (a levegőbe, vízbe és talajba történő kibocsátások elkerülése és korlátozása érdekében) a gyógyszerek teljes életciklusára vonatkozzanak. A képviselők a tervek szerint az április 10–11-i plenáris ülésen szavaznak a javaslatról.

Forrás: vg.hu
Kelt: 2024-03-27