Időskori farmakoterápia menedzsment továbbképzés
Szakmai akkreditált továbbképzés
2024. április 20. (szombat)
Budapest, MOSZ Iroda

Program

Regisztráció

Fókuszmondatok - Hírlevél 1.

Tisztelt Gyógyszerésznő, Gyógyszerész Úr!

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége 2024. április 20-án (szombaton) szakmai akkreditált továbbképzést tart "Időskori farmakoterápia menedzsment" címmel online és személyes részvétellel.

Szabadon választható, akkreditált szakmai továbbképzés, a 16 pont jóváírásának feltétele a teszt sikeres kitöltése.

A várható élettartam növekedése az elmúlt évszázadban az idősek – a 65 év felettiek - számának példátlan növekedését eredményezte. Napjainkban a 75 év felettiek jelentik Európa országaiban a leggyorsabban növekvő népességet. 2030-ban az Európai Unió 65 év feletti lakossága várhatóan 23%-kal fog növekedni. Ezek a demográfiai változások a multimorbiditásban élő idős emberek számának fokozatos növekedéséhez vezetnek. Ezzel egyidőben számolnunk kell gyógyszeres terápiájuk növekvő veszélyeivel.

Irodalmi adatok alapján az idős felnőttek kórházi kezelésének jelentős részéért a nem megfelelő gyógyszerhasználat a felelős. Egészségük és jólétük alakulásában jelentős szerephez jut gyógyszeres terápiájuk optimális menedzselése. A gyógyszerek túlzott-, alul-, helytelen-, és gyakorta koordinálatlan használata nem kis mértékben járul hozzá az ezen betegcsoportnak nyújtott gyógyszeres terápia hiányosságaihoz. Ebben a növekvő betegpopulációban a geriátriai gyógyszeres terápia javítása érdekében foglalkozunk a betegközpontú farmakoterápia során felmerülő hiányosságok - nem kívánatos események, polipragmázia kockázata, stb. - menedzselésének kérdéseivel.

Programunk betekintést nyújt a klinikai gyógyszerészek által kínált gyógyszerterápiás szolgáltatások tervezésébe és megvalósíthatóságába. A megszerzett ismeretek jól hasznosíthatók a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban a geriátriai farmakoterápiás szolgáltatások kivitelezése során.

Tisztelettel várjuk a továbbképzésen!

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2024-03-19