Az Európai Unióban utolsóként Magyarországon vényköteles marad az esemény utáni tabletta
Bár a szakmai kollégium már nem kötné recepthez az orvosságot, a belügy lapunkkal azt közölte, nem módosítják a szabályt. A többi EU-tagállamában szabadon hozzáférhető a készítmény.

Hiába támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata, hogy recept nélkül hozzáférhető legyen az esemény utáni tabletta, a Belügyminisztérium azt közölte lapunkkal: a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását. Az Európai Unióban már csak Magyarországon nem érhető el orvosi rendelvény nélkül ez a tabletta. A készítmény az aktus után 72 órán belül alkalmazva megakadályozza a terhességet. A Belügyminisztérium közlése szerint évente csaknem 48 ezer esemény utáni tablettát adnak ki vényre a hazai patikák.

Néhány hete a Patent Egyesület petíciójában az Országgyűléstől azt követelte, hogy miután Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az EU-ban, ahol még mindig felesleges akadályokat állítanak a nők elé, akik szeretnék megelőzni a nem kívánt terhességet, tegyenek a méltatlan helyzet felszámolásáért. Ezt követően került az esemény utáni tabletta könnyebb elérhetőségének kérdése újra az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozatához. Ők szavazásra bocsátották a kérést és végül támogatták, hogy a készítmény vény nélkül is megvásárolható legyen. Lapunk úgy tudja: állásfoglalásukat még csütörtökön elküldték Andréka Péternek, az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnökének.

Még ezen a napon megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, módosítják-e, ha igen, mikortól a tablettához való hozzáférést? A tárca azt írta: „A törzskönyvezett készítmények receptkötelességéről az illetékes törzskönyvező hatóság dönt. Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány a fentiek alapján nem tervezi a szabályozás módosítását.”

A Népszavának egy tapasztalt szülész-nőgyógyász úgy nyilatkozott, hogy korábban ő is a szigorúbb hozzáférést támogatta, miután a nők tíz százalékánál a hormonkészítmények súlyos trombózist és embóliát okozhatnak.

Ezért ő fogamzásgátló tablettát is csak úgy ír fel, ha előtte megtörténik a korrekt kivizsgálás, amely kizárja ezt a kockázatot. Azóta a gyakorlat azt mutatja, a sürgősségi osztályokon éjszakánként jelentős kapacitást kötnek le azok, akik csak egy ilyen receptért ugranak be. Pedig a tabletta bevételére még az aktus után 72 óráig van lehetőség, ráérne másnap a háziorvost felkeresni. Van olyan hely az országban, ahol csak azért, hogy ne akadályozzák a betegek ellátását, előre megírt receptekkel várják az érintetteket. Magyarul nincs értelme annak, hogy a szakma tovább kösse az ebet a karóhoz.

Van olyan magánszolgáltató, amely alig több mint tízezer forintért felírja az e-receptet, amely aztán bármely patikában beváltható. Ezen a ponton el is bukik az eredeti cél, az, hogy orvosi kontrollal kiszűrhetővé váljanak a súlyos szövődmények, így a trombózis, illetve az embólia.

A tabletta hozzáférésének egyszerűsítéséről Magyarországon 2009 óta zajlik vita. Ekkor kezdeményezte először a készítmény gyártója a hazai gyógyszerügyi hatóságnál, hogy oldja fel a tabletta receptkötelességét. A másfél évig tartó hatósági eljárás nyomán előbb eltörölték a vényhez kötöttségét, majd Fidesz győzelmével végződő választások után azonnal módosították ezt a döntést és maradt a tabletta recepthez kötése. A lazításra 2015-ben újabb lehetőség kínálkozott, az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) tette közzé honlapján, azt az ajánlást, amellyel az ulipristal-acetát-tartalmú ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az Európai Bizottság is jóváhagyta. Így elvben szabad forgalmú szerként Európa-szerte megvásárolható lett a készítmény a patikákban. Csakhogy a közösségi jogszabályok felhatalmazást adnak a tagállamoknak arra is, hogy „a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával” kapcsolatban tiltó vagy korlátozó jogszabályokat vezessenek be. Magyarország szinte azonnal élt a lehetőséggel, és a termék vényköteles körben tartásáról szóló jogszabály-módosítás gyorsan meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Idén januárban Donald Tusk lengyel miniszterelnök is bejelentette, hogy recept nélkül elérhetővé teszik a sürgősségi fogamzásgátlót. Így Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol marad a receptkötelessége a tablettának. A lengyel miniszterelnök bejelentése után a Patent Egyesület petíciót indított az esemény utáni tabletta szabad elérhetőségért, ezt az elmúlt másfél hónapban csaknem ötvenezren írták alá.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2024-03-12