WHO: Brutálisan emelkedhet a daganatos megbetegedések száma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) szerint több mint 35 millióra emelkedhet az új rákos megbetegedések száma 2050-re.

Ez azért is rémisztő, mivel 2022-ben még csak 20 millió új rákos megbetegedést prognosztizált a szervezet, így a mostani 35 millió ehhez képest 77 százalékos növekedést jelent. A WHO közleménye szerint ez tükrözi a népesség elöregedését és növekedését, valamint az emberek kockázati tényezőknek való kitettségének változásait.

"A dohányzás, az alkohol és az elhízás kulcsfontosságú tényezők a rákos megbetegedések növekvő gyakorisága mögött, a környezeti kockázati tényezők közül pedig továbbra is a légyszennyezés a legfontosabb tényező" - írták. A WHO azt is megjegyzi, hogy a legnagyobb növekedés a legfejlettebb országokban várható, 4,8 millió új megbetegedéssel. Százalékos arányban kifejezve azonban az ENSZ által használt humán fejlettségi index (HDI) szerinti legkevésbé fejlett országokban lesz a legnagyobb arányú – 142 százalékos – a növekedés. A közepes tartományba tartozó országok esetében 2050-re közel a duplájára nő – 99 százalékos növekedéssel – a megbetegedések száma a WHO előrejelzése szerint.

Forrás: pharmindex-online.hu
Kelt: 2024-02-06