Öngyilkos gondolatokat ébreszthetnek az elhízás elleni gyógyszerek? Íme a válasz
Az elmúlt időszakban több, szemaglutid-alapú elhízás- és diabétesz elleni gyógyszer kapcsán is terjedni kezdett, hogy azok szedése öngyilkos gondolatokat ébreszthet az emberekben.

Az ilyen készítmények (melyek ismert példái a Wegovy és az Ozempic) kapcsán az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA is vizsgálódni is kezdett, és megállapításaik szerint nincsenek arra vonatkozó bizonyítékok, hogy valóban összefüggésbe lehetne hozni a GLP-1 gyógyszereket az öngyilkossággal. Az ügyben azonban továbbra is vizsgálatokat folytatnak, tehát nem zárják ki teljesen a lehetséges kapcsolatot.

Mint a Gizmodo felidézi, még 2023 nyarán ír, brit és uniós egészségügyi szabályozószervek jelentették, hogy olyan esetekről kaptak jelentéseket, amelyek szerint a GLP-1 alapú gyógyszerek összefüggésbe hozhatók az öngyilkos gondolatokkal.

Az FDA maga is hónapokon át végzett széleskörű vizsgálatokat az ügyben, és egyelőre semmi aggodalomra okot adó dologra nem bukkantak. Azt ugyanakkor már tárgyalják, hogy esetleg a címkéken feltüntessék ezt lehetséges kockázatként.

Egy friss, a Nature Medicine folyóiratban publikált tanulmány ráadásul arra a megállapításra jutott, hogy a szemaglutidot szedő embereknél kisebb eséllyel jelentettek öngyilkos gondolatokat, mint más fogyókúrás készítményeket szedő embereknél.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2024-02-06