Húsz év alatt megduplázódott az antidepresszánsok fogyasztása Magyarországon, de sokan feleslegesen szedik
Miközben Magyarországon még mindig viszonylag kevés antidepresszáns fogy, és más országok elhúzni látszanak a statisztikában, az adat csalóka, hiszen ha valaki nem jut ellátáshoz, nem kerül be a statisztikába. Az öngyilkosságok és a sürgős ellátást igénylő gyermekpszichiátriai zavarok aránya a Covid idején megugrott, és bár azóta csökkent, még mindig magasabb, mint a járvány előtti időkben.

Nagy-Britanniában aggasztó mértéket öltött az antidepresszáns készítmények használatának növekedése, ugyanis az elmúlt évtizedben egyetlen európai országban sem emelkedett olyan mértékben a napi bevitt dózis, mint a szigetországban – írja az Economist a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján.

A briteknél csak az izlandiak és a portugálok szednek több antidepresszánst. Az, hogy az elmúlt évekhez képest egyre többen használnak antidepresszánst, nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy többen is fordulnak szakemberhez mentális problémákkal. Az Egyesült Királyságban élők közül 2021–2022-ben mintegy 4,5 millióan mentek mentális panaszokkal orvoshoz, ami egymillióval több, mint az öt évvel azelőtti, hasonló időszakban.

Noha az antidepresszáns szedését illetően a statisztikákban Magyarországot sok más ország megelőzi, ez nem jelenti azt, hogy itthon ne nőtt volna a gyógyszeres kezelésre szorulók száma. Szintén az OECD adatai alapján ugyanis 2000 és 2020 között Magyarországon megduplázódott az antidepresszánsok fogyasztása, ezer emberre vetítve 14-ről 30-ra nőtt az az adat, hogy mennyi úgynevezett napi terápiás dózis fogy az országban.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2024-02-06