Új gyógyszerek kerültek be a társadalombiztosítás által támogatott körbe
A kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé – mondta el a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön.

Takács Péter közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés.

Többek között a Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe. A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

Megjegyezte, hogy a gyógyszerekkel lerövidülhet a gyógyulási idő, valamint a gyógyíthatatlan betegségek esetében lassítható ezek folyamata, és javítható a betegek életminősége.

Külön kiemelte, hogy a világon az elsők között fogadott be a kormány a társadalombiztosításba egy olyan, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert, amellyel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhető.

Az MTI beszámolója szerint szólt arról is, hogy eddig ezekhez a készítményekhez csak egyedi méltányosság útján juthattak hozzá a betegek.

SMA-szűrés

Az államtitkár beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is. Közölte, hogy az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány.

Hozzátette, hogy most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba.

Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával. A részleteket ismertetve elmondta, hogy az adatok alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre, vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat.

A meddőségi kezelések területén több változás történt

Takács Péter közölte azt is, hogy a meddőségi kezelések területén is több változás történt. Többek között több ritka genetikai betegség szűrése is bekerült a programba. Hangsúlyozta: a meddőségi kezelések terén a kormány célkitűzése, hogy szélesebb körben legyenek elérhetők azok a terápiák és diagnosztikák, amelyek megelőzik a lombikprogramot.

Kiemelte, hogy ezért minden vármegyében meddőségkezelési szakambulanciákat hoznak létre.

Ebben az évben nyolc ilyen ambulancia indul, elsősorban azokon a területeken, ahol nincs úgynevezett IVF-centrum. Az államtitkár szólt arról is, hogy a társadalombiztosítás a jövőben valamennyi embriótranszfert finanszírozza majd. Eddig egy cikluson belül egyet támogattak, a jövőben akár 15 embrióbeültetést is tb-finanszírozással kapnak meg a nők.

Forrás: index.hu
Kelt: 2024-01-23