A Pfizer Covid-készítményeiről fájdalmas bejelentést tettek
Az EU-s egészségügyi statisztikákból kiderült, hogy a Pfizertől beszerzett Covid-19 vírusellenes készítmények tömkelege veszett kárba a forgalmazás szigorú ellenőrzése miatt. A pozitív Covid-teszt után röviddel beadandó gyógyszer az Egyesült Államokban könnyebben hozzáférhető volt, mint Európában, ahol csak az idősek és a kockázati csoportokba tartozók vehették igénybe a készítményt. Több mint egymilliárd dollár értékben vesztek kárba a fiolák. Aggályok merültek fel a Paxlovid más gyógyszerekkel való kölcsönhatásaival kapcsolatban is, ami miatt az orvosok csak ritkábban merték alkalmazni a terápiás készítményt.

Az Airfinity elemzőcsoport adatai szerint az európai országok, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és Olaszország hiába vásárolt nagy mennyiségben a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, több mint 1,5 millió adag, mintegy 1,1 milliárd dollár értékű Paxlovid szavatossága járt le annak ellenére, hogy a felhasználási idő hat-tizenkét hónappal meghosszabbították – írja a Financial Times.

2024 februárjának végéig várhatóan körülbelül 3,1 millió kúrára elegendő készítmény fog még lejárni, ami az európai egészségügyi rendszereknek – az uniós szintű szerződéseket nem számítva – körülbelül 2,2 milliárd dolláros költséget jelent. Az Airfinity szerint egyes országok túlvásárolhatták a Paxlovidot, különösen az Omicron változat megjelenésével.

A Covid-esetek – de legalábbis a teszttel visszaigazolt fertőzések – csökkenése miatt jóval kevesebb vírusellenes gyógyszert adtak be a betegeknek, amelyeket a tünetek megjelenése után röviddel kell bevenni.

A Pfizer elismerte, hogy a dózisok szavatosságának lejárása és megsemmisülése elkerülhetetlen következménye lehet egy világjárványnak.

Aggályok merültek fel a Paxlovid más gyógyszerekkel való kölcsönhatásaival kapcsolatban is, ami korlátozza a felírásának gyakoriságát. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb a lejárati idő, ahol a becslések szerint december elejére 1 millió adag, 700 millió dollár értékben járt le. Februárban várhatóan további 550 000 adag, június végéig pedig további 650 000 adag fut ki a szavatossági időből.

Más európai országokban a kevésbé szigorú korlátozások lehetővé tették, hogy az idősek és az alapbetegségekkel rendelkezők hozzájussanak a gyógyszerhez. Spanyolországban azonban több mint 200 000, Franciaországban és Olaszországban pedig egyenként körülbelül 100 000 Paxlovid-kúra járt le.

Még az Egyesült Államokban, a Covid ambuláns kezelések legnagyobb piacán is 24%-kal csökkent a Covid vírusellenes szerek iránti kereslet 2023-ban 2022-hez képest. Az amerikai kormány megegyezett a Pfizerrel, hogy 2023 végén 7,9 millió Paxlovid-kúrát visszaadnak, ami a vállalatnak becslések szerint 4,2 milliárd dollárjába kerül.

Japánban a szabályozó hatóság egy másik vírusellenes készítményt, a Shionogi Xocovát hagyta jóvá, bővítve ezzel a Covid-kezelésére használható gyógyszerek piacát. A nyáron a fertőzések számának növekedése miatt erős volt a kereslet, ami miatt a Shionogi meg is emelte a Xocova hazai eladásaira vonatkozó éves előrejelzését.

Mivel azonban az embereknek mostantól saját zsebből kell fizetniük a vírusellenes gyógyszerekért, az előrejelzés a felhasználás csökkenését jósolják. Egy Xocova-kúra legfeljebb 9000 jenbe (22 ezer forintba) kerül. A gyógyszert még nem engedélyezték az Egyesült Államokban és Európában.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2024-01-04