Legyűrni az ellenállást
Uniós erőfeszítések az antimikrobiális rezisztencia ellen

Az európai egészségügyi unió kiépítésén dolgozó Európai Bizottság javaslatát elfogadva, a tagállamok állam- és kormányfőiből álló testület összefoglalta, mik a közösség teendői az ellenálló baktériumok elleni küzdelemben. Az egyik legfontosabb cél a felesleges antibiotikum-használat visszaszorítása.

Az Európai Unió Tanácsa a nyár folyamán elfogadta az Európai Bizottságnak az antimikrobiális rezisztencia elleni uniós fellépés megerősítését célzó javaslatát, és saját ajánlást adott ki a témában. Az ajánlás, amelyet a gyógyszerészeti jogszabályok bizottsági felülvizsgálatával együtt jelentettek be még áprilisban, az „Egy az egészség” koncepcióra alapozva támogatja az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet az emberi, az állati és a környezeti egészség területén.

Védekezés és innováció

Az ajánlás a fertőzések megelőzésére, a velük szembeni védekezésre, a felügyeletre és a nyomon követésre, a hatásos antimikrobiális szerek innovációjára és rendelkezésre állására, a körültekintő felhasználásra, valamint a tagállamok közötti és a globális együttműködésre összpontosít.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közreműködésével az Európai Bizottság három fő célt tűzött ki 2030-ra:
- az emberi antibiotikum-fogyasztás 20 százalékos csökkentését;
- a teljes emberi antibiotikum-fogyasztás legalább 65 százalékának hatásos forrásokból történő biztosítását (vagyis a megfelelő, hatékony antibiotikum használatát);
- három kulcsfontosságú ellenálló baktérium okozta fertőzések csökkentését, elsősorban a kórházakban.

Ezek az uniós célok – amelyek az egyes tagállamok szintjén is érvényesülnek majd – a Bizottság reménye szerint segíthetik majd az EU-t abban, hogy a betegek egészségének és biztonságának veszélyeztetése nélkül, a nemzeti sajátosságokat figyelembe véve kezelje az antimikrobiális rezisztencia kérdését. Ezenkívül az elkövetkező években lehetővé teszik a fertőzések és az antibiotikum-fogyasztás hatékonyabb nyomon követését, valamint a szakpolitikai döntéshozatal ehhez illeszkedő kiigazítását.

Globális együttműködés

A Bizottság közleménye megjegyzi, hogy az ajánlás megerősíti az EU nemzetközi vezető szerepét az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben, ugyanis arra ösztönzi az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy az antimikrobiális rezisztenciát foglalják bele a jelenleg tárgyalás alatt álló, a későbbi világjárványok megelőzéséről és kezeléséről szóló megállapodásba. Azt is szorgalmazza, hogy az antimikrobiális rezisztencia a jövőben hangsúlyos kérdésként szerepeljen a G7 és a G20 országcsoport üléseinek napirendjén.

Az antimikrobiális szerek elmúlt évtizedekbeli túlzott és helytelen használata nyomán megnőtt e készítményekkel szembeni rezisztencia: a gyógyszerek veszítettek hatásosságukból, és a fertőzések kezelése egyre nehezebbé, egyes esetekben akár lehetetlenné vált. Ezért került be a készülő gyógyszerészeti jogszabálycsomagba a Bizottság javaslata, egy kiegészítő intézkedéseket tartalmazó tanácsi javaslatra. Az uniós gyógyszerészeti jogszabályok felülvizsgálatának egyik célja ugyanis az, hogy ösztönözze az innovatív, új antimikrobiális szerek fejlesztését, biztosítsa a körültekintő alkalmazásukat és csökkentse a környezetre gyakorolt hatásukat.

Nemcsak az emberi egészség

„Fontos nap ez az egészség, méghozzá nemcsak az emberi egészség, hanem az állatok és a környezetünk egészsége szempontjából is. A svéd elnökség és az egészségügyi miniszterek gyors munkájának gyümölcseként megszületett az antimikrobiális rezisztenciáról szóló tanácsi ajánlás, amely fontos mérföldkő az antimikrobiális rezisztencia elleni, hosszadalmasnak ígérkező küzdelmünkben” – idézi a közlemény Margarítisz Szhinászt, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnököt.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos azt emelte ki, hogy a Tanács rekordgyorsasággal fogadta el az antimikrobiális rezisztencia elleni határozottabb fellépésre irányuló javaslatot. „Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az EU eltökélt az antimikrobiális rezisztencia elleni sürgős fellépés mellett, ami létfontosságú a polgárait megvédeni képes, erős európai egészségügyi unió megvalósításához. Egyértelmű célokat tűztünk ki ennek a súlyos egészségügyi veszélynek a kezelésére, amely az EU-ban évente 35 ezer ember halálát okozza” – tette hozzá a biztos.

Forrás: marketingpirula.hu
Kelt: 2023-11-14