Interjút készített az NNGYK országos tisztifőgyógyszerészével a Kossuth Rádió
Bejárta a magyar sajtót, hogy Ausztriában hamisított Ozempic gyógyszer került forgalomba, ami miatt többen kórházba is kerültek. A másik fontos téma az EMA tervezete volt, miszerint az Unió antibiotikumok és bizonyos légzőszervi megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek közös beszerzésére készül. Összefoglaljuk El Koulali Zakariás válaszait.

Csak Ausztriát érinti a hamisított Ozempic gyógyszer forgalomba kerülése vagy előfordulhat ez hazánkban is?

Ilyen hír hallatán a szakember megdöbben, meg is ijed, és nap végén hálás azoknak, akik őrködnek a zárt ellátási lánc felett: a nagykereskedők munkatársainak, a gyógyszertárakban dolgozó gyógyszerészeknek és szakasszisztenseknek.

Mi a legfontosabb számunkra a hamisítási ügyben?

Legfontosabb, hogy Magyarországot nem érinti. Az Ozempic a 2-es típusú diabétesz kezelésére használt, modern készítmény, melynek egyik mellékhatása, hogy testsúlycsökkenést eredményez. Emiatt sokan kezdték el fogyókúrás termékként használni, így hatalmas lett iránta a kereslet. A tiszti főgyógyszerész véleménye szerint az indikáción túli használata etikátlan.
(Szerző megjegyzése: ahogy ezt a Novo Nordisk A/S és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közös tájékoztatójában, 2023.03.02-án jelezte: bármilyen más felhasználás - beleértve a testtömegkontrollt - indikáción túli (off-label) alkalmazást valósít meg, és kockáztatja azt, hogy az Ozempic elérhető legyen az indikációjában szereplő betegcsoport számára.)

Mi az alapja ennek a hamisítási ügynek?

A hamisítók azt a hatalmas keresletet használták ki, ami a gyógyszer iránt kialakult. A hamisított terméket egy tőlünk keletre lévő, legális nagykereskedőhöz tudták eljuttatni. Ez a legmegdöbbentőbb ebben az esetben, hogy nem illegális, internetes oldalakon terjesztették, hanem egy legális ellátási láncba tudtak bekerülni. Ebből a forrásból vásárolták meg vélhetően osztrák és német kereskedők a készítményt. Bár észlelték, hogy a termék hamis, és zárolták, mégis forgalomba került belőle bizonyos mennyiség. Ez a hamisított toll inzulint tartalmaz, alkalmazásakor akár életveszélyes helyzet is kialakulhat.

Hogy kerülhetett be egy hivatalos nagykereskedőhöz a hamisított készítmény?

Mi, Magyarországon szerencsések vagyunk, szigorúbb a hazai nagykereskedelmi szabályozás, mint az uniós. Ez ad biztonságot, de ennek ellenére nálunk is előfordulhat hasonló eset, sajnos. Valószínűleg „sufniban” állították elő a hamisított készítményt, és kihasználták, hogy a nagy kereslet miatt kicsit lankadt a nagykereskedők figyelme. Itt van a legnagyobb szerepe a hatóságnak, őrködnie kell efelett. A hatóság számára a legfontosabb az ellátás és a beteg biztonsága, munkatársai ezt ellenőrzik az év minden napján. Ebben az esetben úgy vélik, hogy a hamisítók kész inzulinos tollakat vásároltak meg a legális ellátási láncból, és átcímkézték azokat. Szemmel is látható a gyenge munka, a dobozok sem tűnnek eredetinek, a jó szakember ezt fel tudja ismerni. Az NNGYK október közepén elsődlegesen a nagykereskedők és gyógyszerészek, majd a lakosság figyelmét is felhívta az adott problémára. A nagykereskedőknél dolgozó kollégák nagyon jól reagáltak, emelték a készültségi szintet, és minden Ozempic szállítást még tüzetesebben, a normál ügymeneten felül kísérnek.

Az Európai bizottság intézkedéseket fogadott el bizonyos gyógyszerhiányok megelőzésére, enyhítésére. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A tiszti főgyógyszerész szerint a legfontosabb mondanivalója ennek az intézkedésnek, hogy világszintű a hiány, globális probléma, amivel globális szinten kell foglalkozni. Az intézkedés része a szolidaritás alapú gyógyszermegosztás. Bár alapjában minden ország, így hazánkban az NNGYK is úgy gondolkodik, hogy az ő felelőssége a saját betegeinek ellátása. Eddig is lehetőség volt a tagországoknak az információik megosztására. Ha valamelyik országban hiány kezdett kialakulni, akkor az EMA keretein belül lehetett kommunikálni a társhatóságokkal, de nem mindig voltak sikeresek ezek az egyeztetések, hiszen mindenki a saját piacát védte. Ezen túl közös gyógyszerbeszerzésekre készül az EMA: 2024-ben az antibiotikumok és bizonyos légzőszervi megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére terveznek összeurópai megoldást. Ez sikeres pillére lehet az intézkedéscsomagnak. Bízzunk benne, hogy az eljárás nem lesz olyan merev és szigorú, mint a covid védőoltások kapcsán, és hogy minden tagország számára eredményesen alakul.

Szerző:
Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész

Forrás:
Kossuth Rádió, "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsora

Forrás: pharmindex-online.hu
Kelt: 2023-11-14