Bármilyen meglepő, ebből betegség lehet: csak tízből három magyar fújja ki helyesen az orrát
A helyes orrfújást ugyanúgy tanítani kellene, mint a fogmosást a Sterimar friss kutatási eredményei alapján, hiszen csak tízből három (32%) magyar fúj rendesen orrot. Az emberek közel kétharmadát kimondottan zavarja a szipogás, sokkal jobban, mintha valaki kifújja az orrát. Minden 10. magyar pedig egyenes kimondja: aki náthás, az maradjon otthon.

Az, hogy a magyarok kétharmada (68%) nem megfelelően fúj orrot, azért probléma, mert a helyes orrfújással akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig esetleg már megbetegedtünk, akkor lerövidíthetjük azok időtartamát.

A Sterimar kutatása szerint honfitársaink 16 százaléka egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot. Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el, és az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami különféle szövődményekhez vezethet. Például arcüreggyulladáshoz, fülgyulladáshoz.

A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36%) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát. 32 százalék fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja. A nők ügyesebbek ezen a téren, 38 százalékuk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26%).

A felmérésben részt vevők 12 százaléka gondolja, hogyha valaki náthás és folyik az orra, akkor maradjon otthon. Ám ha erre nincs lehetőség, akkor bizony meg kell küzdenünk az orrfolyással – akár nyilvános helyen is. A magyarok harmadának ez problémát okozhat, mert ennyien utálnak emberek előtt orrot fújni. 6 százalék olyannyira, hogy inkább halkan szipog, 26 százalék pedig próbál elvonulni, és úgy fújja ki az orrát. A szipogás azonban – ugyan számos kultúrában jóval illendőbb, mint az orrfújás – nálunk kimondottan zavaró. A magyarok kétharmadát (64%) sokkal jobban zavarja az, ha valaki szipog, mintha kifújja az orrát.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2023-10-26