Túlzsúfoltak a kórházak a sebesültek nagy száma miatt a Gázai övezetben
A palesztin zóna kórházai teljes kapacitáson dolgoznak, a halottasházak nem tudnak már több holttestet elhelyezni a hűtőtárolókban.

Az izraeli válaszcsapások eredményeként folyamatosan emelkedik a halottak és a sebesültek száma a Gázai övezetben. A palesztin zóna kórházai teljes kapacitáson dolgoznak, a halottasházak nem tudnak már több holttestet elhelyezni a hűtőtárolókban. Az övezet minden területéről szállítják be a sérülteket, az ellátórendszer összezavarodott.

"A Gázai övezet kórházai túlzsúfoltak, az övezet minden területéről érkeznek a sebesültek, és egyre nő a temetésre váró halottak száma is. A halottasházak hűtőrendszerei ezt a megterhelést nem fogják sokáig bírni" - nyilatkozta Aszraf el-Kedrah, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az ENSZ adatai szerint a 2,3 milliós lakosságú enklávé 44 ENSZ-fenntartású iskolájából 28 menedékhelyként funkcionál jelenleg, több tízezer hajlék nélkül maradt helyi lakost próbálnak ezekben elszállásolni. De még ezek a védett épületek sem jelentenek teljes védelmet az izraeli bombázások ellen.

Az izraeli védelmi miniszter hétfőn az övezet teljes szárazföldi, tengeri és légi blokádját rendelte el, ez most az élelmiszer- és üzemanyag-szállítmányok leállítását is jelenti, emellett az izraeli hatóságok lezárták a zsidó állam felől érkező villamosenergia-szolgáltatást is.

Forrás: hu.euronews.com
Kelt: 2023-10-16