Az együttgondolkodás, együttműködés időszaka

Beszámoló a Gyógyszerészek XXXIII. Országos Kongresszusáról

I. rész

Szövetségünk 2023. október 6–8. között, immár 33. alkalommal rendezte meg a Gyógyszerészek Országos Kongresszusát, amelynek ezúttal a Hotel Eger & Park adott otthont. A dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár fővédnöksége alatt zajló, két- és félnapos továbbképzésre és eszmecserére egy szakmapolitikailag igen viharos időszakban került sor, amikor is a közbeszédet a gyógyszerészet ellátó rendszerben betöltött pozíciója, a kompetenciakörök bővítése, a hivatás fejlesztését célzó szakmai programok, az országos kamarai tisztségviselő-választás, a vidéki, mindenekelőtt a fiókpatikák biztonságos működtetése, és a magisztrális gyógyszerkészítés díjainak emelése határozta meg.

Péntek délelőtt

A rendezvény első napja szokás szerint a kreditpont-szerző szakmai továbbképzés jegyében telt. Az előadások az idős betegek táplálásának és gyógyszerelésének, illetve patikai gondozásának kérdéseit járták körül. Felvezetőjében dr. Samu Antal rámutatott a téma igencsak aktuális voltára, hiszen a társadalom egyre inkább elöregszik, az idősek számos gyógyszert szednek párhuzamosan, ami az interakciók, az egészségre ártalmas és pénzügyileg pazarló gyógyszer-túlhasználat veszélyét hordozza magában.

A figyelem fenntartása érdekében az előadások sorrendjének összeállítása során az élettani és terápiás ismeretekben muníciót adó témakörök között, termékcsoportokat is bemutató prezentációk adtak frissítést.

Dr. Molnár Andrea, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának klinikai táplálás témavezetője, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság vezetőségi tagja az idős betegek klinikai táplálásáról, diétájáról, illetve orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápiájáról tartott előadást, ezek kapcsán külön kitérve a gyógyszerész szerepére, feladataira. Mint mondta, a nem megfelelően táplált betegek 90 százaléka nem kórházban, hanem a saját otthonában tartózkodik, hozzátartozóik nagy eséllyel a gyógyszertárban fognak megoldást keresni a malnutrícióra.

Pucsok Bernadett, a Boiron Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Sasvári Ferenc patológus szakorvos egy rendhagyó kérdezz-felelek játék keretében, klinikai példákon keresztül cserélt eszmét a homeopátiás készítmények hatásosságáról.

Dr. Czintner Dóra geriáter szakorvos az időskori gyógyszeres terápia kihívásairól beszélt. Az öregedés során tapasztalható fiziológiás változások ismertetését követően a különböző geriátriai szindrómákat vette górcső alá. A betegek túlgyógyszerelése kapcsán kijelentette: minden olyan készítmény, amelyet megfelelő indikáció nélkül adunk, a polifarmáciához járul hozzá. Ennek kapcsán bemutatta az úgynevezett FORTA (Fit for the Aged) listát, amely szükségességük alapján négy csoportba sorolja a különböző gyógyszereket. Ő is kiemelte a patikai szakemberek szerepét, hiszen a krónikus betegek sok esetben hónapokig csak gyógyszerésszel találkoznak.

Az előadást követően a közönség soraiból felszólalók problémaként említették a szakemberhiányt, hogy nincs elég gyógyszerész az ilyen jellegű, gondozási feladatok elvégzésére. Samu Antal azt is fontosnak tartja, hogy az állam dotálja a pluszmunkát, a másik üléselnök, dr. Kenéz Zsolt szerint pedig evidens lenne, hogy külön TEÁOR-kódja legyen az ilyen jellegű patikai szolgáltatásnak.

Prof. dr. Székács Béla egyetemi tanár, nephrológus, hypertonológus „A kockázatelkerülés sajátos szempontjai az időskori hypertonia gyógyszeres kezelésében” címmel tartott előadást, amelyben szó esett többek között az életkorral emelkedő szisztolés értékkel párhuzamosan stagnáló vagy csökkenő diasztolés értékről, amikor is a vérnyomás csökkentése során nem elég csupán a magas szisztolés értékre figyelni, mert a túlzottan alacsony, 65-80 Hgmm-es diasztolés nyomás a halálozási kockázat növekedését vonja maga után. Az ajánlások ismertetése során kiemelte, hogy a 80-85 éves korosztálynál csak 160 Hgmm fölött kell elindítani az antihipertenzív kezelést. A gyógyszerész e betegség és terápiája kapcsán vérnyomásnapló vezetését javasolhatja a betegnek, amelyben nemcsak a naponta legalább két alkalommal mért értékeket, hanem a gyógyszerek bevételének időpontját is fontos rögzíteni.

Molnár Dániel, az Oriental Herbs Kft. marketingvezetője – hagyomány–tudomány–minőség szlogennel – a Dr. Chen Patika termékcsaládhoz tartozó készítmények sokszínűségét mutatta be a hallgatóságnak.

Dr. Vántus Gergely háziorvos a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. képviseletében a különböző típusú hasi fájdalmak diagnosztizálásának lépéseit, az ilyen esetekben felteendő kérdéseket ismertette – amelyeknek a tára mögött álló gyógyszerészek is hasznát vehetik, hiszen ez alapján dönthetik el, hogy a hozzájuk forduló betegeknek milyen készítményt javasoljanak, illetve orvoshoz kell-e irányítaniuk a pácienst. Az előadó ezt követően a leggyakoribb gasztrointesztinális panaszokat és azok lehetséges – táplálkozásbeli és gyógyszeres – kezelési módjait említette meg.

Péntek délután

Az ebédszünetet követően dr. Takács Katalin belgyógyász, geriáter, palliatív orvos, a Dombóvári Szent Lukács Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa – felvételről – a polipragmázia elkerülésének fontosságáról, az idős betegek gyógyszerelésének racionalizálásáról és az esetleges interakciók időben történő felismeréséről beszélt. Ezek kapcsán szó esett az alul-, a túl- és a hibás kezelésről. Az előadó szerint, időskorban az a gyógyszer, ami nem használ, árt. A gyógyszerész – a nem megfelelő gyógyszerelés egyik lehetséges tüneteként – a hozzá forduló beteg zavartságát észlelheti, és egy Mini Mental State vizsgálati űrlap segítségével nagyon gyorsan felmérheti annak jellegét, illetve mértékét. Dr. Takács Katalin végezetül az időskori krónikus (hat hét alatt sem gyógyuló) sebek kezelésének kerülendő, elavult és ajánlott, modern eszközeit ismertette.

Dr. Kiss Rita orvos, mikrobiológus, az Inzula Kereskedelmi Kft. ügyvezetője cége Sába márkanév alatt futó, bőrbarát kozmetikumaival és tisztálkodási termékeivel ismertette meg a hallgatóságot.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az időskori egészséges táplálkozás alapjairól beszélt. Az ezzel kapcsolatos kihívások után egy közelmúltban végzett felmérés adatait is ismertette, amelyek a hazai idősek tápláltsági állapotáról adnak számot. Paradoxonként említette, hogy az időskorúak többségére egyszerre igaz a túlzott kalóriabevitel és a „minőségi éhezés”. Ezt követően táplálkozási ajánlásokat fogalmazott meg idősek számára: mit és mennyi egyenek? Hogyan tartsák fenn szervezetük energiaegyensúlyát? Konklúziója, hogy az egészséges idősödés alapja a helyes táplálkozás.

A nap utolsó előadójaként Koszecz Anna, a Pharma Nord Kft. tréning-koordinátora egy idősek körében, Svédországban, a kardiovaszkuláris prevenció kapcsán végzett vizsgálat, a Kisel-10 eredményeit ismertette. Ezek szerint a Koenzim Q10-nek és a szelénnek is előnyös, kardiovaszkuláris halálozást csökkentő hatása van, ráadásul e két komponens kölcsönösen erősíti egymást.

Folytatjuk!

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2023-10-10