Pintér Sándor levelet kapott csaknem háromezer orvostól és ápolótól
A praxistulajdonos orvosok azt kérik, hogy a mellettük dolgozó ápolók, körzeti nővérek béremelésére szolgáló kormányzati támogatást címkézve, kizárólag bérre költhető összegként juttassák célba.

Szerdai postájával számíthatott a belügyminiszter a háziorvosok levelére, amelyben azt kérik, hogy a mellettük dolgozó ápolók, körzeti nővérek béremelésére szolgáló kormányzati támogatást, címkézve kizárólag bérre költhető összegként juttassák el a praxisoknak.

Az erről megjelent jogszabályrendelet ugyanis praxistámogatásként utalná ezt a pénzt az orvosi vállalkozásoknak. Az utóbbival az a legnagyobb probléma, hogy ebben a formában részben nem kötelező béremelésre fordítani az összeget. Másrészt a praxisok bevétele ezzel a plusz összeggel akkorára nőhet, amellyel már bekerülhetnek a helyi önkormányzati adó fizetési kötelezettség alá.

Az aláírásgyűjtési akciót Keczéry Attila zuglói háziorvos indította el és a praxistulajdonos orvosok több mint harmadának (2067), és 620 asszisztens illetve körzeti ápoló támogatását szerezte meg. Az orvos lapunknak elmondta: azt szeretnék elérni, hogy az alapellátókat a kormányzattal történő egyeztetéseken képviselő, úgynevezett kollegiális vezetők az aláírók véleményét tolmácsolják.

Az a 2067 kolléga, aki aláírt, biztosan oda szeretné adni teljes összegben a 18 százalékot a munkatársainak. Azért is üdvös lenne, hogy célzottan kapják meg ezt az összeget a praxisok, mert akkor nincsen különösebb adóvonzata, és nem kérdés, hogy ez most akkor mire is van – vélekedett. Arra a kérdésünkre, hogy az aláírásgyűjtés alatt kaptak-e valamiféle jelzést, hogy esetleg meghallgatásra találnak, Keczéry Attila azt válaszolta: nem, eddig semmilyen jele nem volt annak, hogy elfogadnák a kérésüket. Békássy Szabolcs kollegiális vezető volt az egyetlen, aki ebben megszólalt. Ő folyamatosan praxistámogatás és nem a célzott bértámogatás mellett érvel. A nővérfórumokon pedig azt írja: szerinte, ha ebben a formában fizet ki a kormányzat, a doktorok akkor is biztosan odaadják az érintetteknek (Szerettük volna megismerni, hogy Békássy Szabolcs mire alapozza ezt az optimizmusát, ám őt lapzártánkig nem értük el.)

Azt, hogy ki mennyi bért kap, ha asszisztensként vagy körzeti ápolóként fogorvos, vagy háziorvos mellett vállal munkát egyéni alkuban dől el. Van, aki papíron csak minimálbért kap, mások megkapják az állami bértábla szerinti illetményüket, és vannak olyanok is, akiknek az orvos piaci bért biztosít. A kormányzat most úgy döntött: a vállalkozási formában közellátást nyújtó háziorvosok, házi gyermekorvosok és alapellátó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki júliustól járó, 18 százalékos béremelésből. A mintegy 7-8 ezer szakdolgozót érintő emelés fedezetét azonban még nem utalta át.

Az összeget várhatóan a szeptemberi praxisfinanszírozással küldi júliusig visszamenőleg az egészségbiztosító. A Belügyminisztérium honlapján közzétett jogszabálytervezet nem garantálja, hogy a célra szánt forrás valóban a szakdolgozói béremelést szolgálja. Az érintettek kedélyét tovább borzolja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetőjének, Körösi Lászlónak a válaszlevele, amelyben a Házi Gyermekorvosok Egyesültének (HGYE) értelmezi az alapellátó praxisoknak szánt forráselosztásának részletszabályait. Mint írja: „a vonatkozó jogszabály annyit mond ki, hogy a szakdolgozó bérének el kell érnie a szakdolgozókra vonatkozó bértábla „E” fizetési kategóriáját. Így ha az már jelenleg is eléri a 2023. július 1-től megemelt bérszintet, úgy a további emelés nem indokolt.” Azaz, aki az egyéni béralkuban már akár eddig is magasabb összegű bért fizetett a mellette dolgozó szakembernek, a praxistámogatás címén szabadon felhasználhatja. Viszont ha bértámogatásként fizetik ki, azt garantáltan tovább kell adni.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2023-09-01