Mérföldkőhöz ért a szülés utáni depresszió kezelése
A Zurzuvae néven forgalomba kerülő tablettát pénteken hagyták jóvá az Egyesült Államokban, most először lehet szájon át bevehető gyógyszert kapni a posztpartum depresszióra.

Jóváhagyta az első, szülés utáni depresszió (posztpartum depresszió, PPD) kezelésére szolgáló tablettát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) – írja a Washington Post. A zuranolone hatóanyagot tartalmazó, Zurzuvae néven forgalomba kerülő készítmény megjelenése azért kiemelkedően fontos, mert korábban csak injekcióként volt elérhető a PPD terápiája.

A szülés utáni depresszió a gyermeküket éppen megszült nők megközelítőleg 10 százalékát érinti Magyarországon. A PPD tünetei már a terhesség során megjelenhetnek, az érintett anyák hangulatingadozásról, szorongásról számolnak be és súlyosabb esetben csökken a kapacitásuk, hogy gyermeküket ellássák.

A magyarországi protokoll szerint hasonló kezelés egyéni engedéllyel érhető el: a Zulresso nevű készítményt az anyák csak meghatározott intézményekben, injekció formájában kaphatják. Ezzel szemben az újonnan jóváhagyott Zurzuvae könnyen, otthon, tabletta formában szedhető.

Az FDA szerint míg más antidepresszánsok használatakor hetekre is szükség lehet, mire jótékony hatásuk megmutatkozik, a Zurzuvae pozitív hatása viszont már a harmadik mérhető, így az anya-gyermek kapcsolat kialakítása sem károsodik a PPD-ben szenvedő anyáknál.

A zuronalone neuroaktív szteroid, a szervezetben is megtalálható hormon, a progeszteron egyik metabolitjával (allopregnanolone) rokon hatóanyag. Az allopregnanolone szintje a terhesség alatt nő, szülés után pedig drasztikusan csökken, vélhetően hozzájárulva a PPD kialakulásához – mondta Tiffany R. Farchione, az FDA Gyógyszerértékelési és Kutatási Központjának pszichiátriai részlegének igazgatója.

Az FDA azonban felhívja a figyelmet a készítmény mellékhatásaira is: ide tartoznak az egyszerű náthaszerű tünetek, mint a szédülés, az álmosság és a húgyúti fertőzések.

A PPD kezelésében elért sikerei miatt a Zurzuvae további FDA elbírálásra vár, hogy más depresszióknál is alkalmazható legyen.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2023-08-09