A mellrákszűrésben a mesterséges intelligencia olyan jó, mint két radiológus
A technológia felére csökkentheti a radiológusok munkaterhelését, miközben biztonsággal használható, és nem növeli a fals pozitív eredményeket.

Egy új tanulmány szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása az emlőrákszűrésben biztonságos, és csaknem a felére csökkentheti a radiológusok munkaterhelését. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte, évente több mint 2,3 millió nőnél alakul ki a betegség. A szűrés javíthatja a prognózist és csökkentheti a halálozást is, amennyiben a mellrákot egy korábbi, jobban kezelhető stádiumban fedezi fel.

Egy korábbi, több mint 80 ezer nő bevonásával végzett nagyszabású tanulmány előzetes eredményei azt mutatták, hogy a mesterséges intelligenciával végzett szűrés ugyanolyan jó, mintha két radiológus dolgozna együtt, nem növeli a téves pozitív eredményeket, és csaknem a felére csökkenti a munkaterhelést.

A legújabb svédországi vizsgálatban átlagosan 54 éves nőket követtek, és közvetlenül hasonlították össze az MI által támogatott szűrést a standard ellátással. A vizsgálatok felét két radiológus értékelte, míg a másik felét a mesterséges intelligencia által támogatott szűrés, majd egy vagy két radiológus által végzett értelmezés követte. A mesterséges intelligenciával több rákos elváltozást fedeztek fel: az MI-támogatott szűrésből visszahívott nők 28 százalékánál találtak rákot, míg a standard szűrésből visszahívott nők 25 százalékánál diagnosztizálták a betegséget. A mesterséges intelligencia használata nem eredményezett több hamis pozitív eredményt, azaz amikor egy eredményt tévesen diagnosztizáltak kórosnak. A hamis pozitív eredmények aránya mindkét csoportban 1,5 százalék volt.

Az elemzés megállapította, hogy a mesterséges intelligenciával támogatott mammográfiás szűrés a standard kettős vizsgálathoz képest hasonló rákfelismerési arányt eredményezett, lényegesen alacsonyabb szűrési munkaterhelés mellett, ami azt jelzi, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása a mammográfiás szűrésben biztonságos.

A tanulmány vezető szerzője hozzátette, hogy ezeket az eredményeket hasznosítani lehet olyan országokban, ahol radiológushiány van, de önmagukban nem elegendőek annak megerősítésére, hogy a mesterséges intelligencia készen áll a mammográfiás szűrővizsgálatokban való alkalmazásra.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2023-08-03