Történelmi rekordon a kórházak tartozása, az Orvostechnikai Szövetség a betegellátás leállásától tart
A szervezet úgy véli, hogy a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során.

Az Orvostechnikai Szövetség szerdai közleményében arra hívja fel a kormány figyelmét, hogy a kórházak lejárt adósságállományának részleges rendezése érdekében tett lépések nem elégségesek, és amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, úgy – például az eszközhiány révén – több intézményben is leállhat a betegellátás.

A szövetség felidézi, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint a költségvetés alá tartozó kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd forint volt. A négy orvosi egyetemmel együtt pedig az adósságállomány elérte a 86,5 milliárd forintot, ami történelmi rekord.

Hivatalos forrásból származó információk szerint a kormány júliusban 39,3 milliárd forintot juttat az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények rezsiköltségeinek – és csak annak – finanszírozására. „Figyelembe véve azt, hogy az energiaszolgáltatók állami tulajdonban vannak, illetve hogy egyes további gazdasági szereplők – pl. a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai – által kibocsátott számlák kifizetése általános elsőbbséget élvez, elmondható, hogy a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során” – állítja az Orvostechnikai Szövetség, amelynek felmérése szerint a lejárt adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat – így az orvostechnikai eszközöket – szállító cégek felé áll fenn. Mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból súlyos veszélyeket hordoz magában.

Mindezek miatt a szövetség nyomatékosan arra kéri a kormányt, hogy gondoskodjon az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget abban, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2023-08-03