Magisztrális gyógyszerkészítés, mint gyógyszerészi kompetencia
Nem kis szakmai problémát okozott a FoNo VIII. bevezetése, mind az orvosoknak, mind a gyógyszerészeknek. Az elmúlt több mint 2 év tapasztalatait, és a jövőbeli – már tudható, vagy elindított – változásait foglaljuk össze.

A gyógyszerészek általános tapasztalatai szerint a magisztrális gyógyszerkészítmények forgalma adott gyógyszertárban nagyban függ attól, hogy a körzetben van-e olyan kórház, szakrendelő, körzeti rendelő, ahol az orvosok több, egyénre szabott készítményt rendelnek.

Komoly változásokat indított el, hogy a FoNo VIII. hivatalossá válásával az OGYÉI szakmai okokból szigorította bizonyos hatóanyagok – ennek következtében készítmények – kiadhatóságát vagy meg is tiltotta. Ide tartozik pl. a methylrosalinium chlorid, a chloroformium vagy az orrsprayk és köptetők addigi összetevője, az ephedrin, valamint a leginkább popsikenőcsökben alkalmazott bórsav és bórax.

Másik probléma, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyeket nem lehet beszerezni, vagy ha igen, nem gazdaságos megvásárolni, mert nagy kiszerelésben forgalmazzák azokat. Mivel nem fogy belőlük nagy mennyiség, és akár 2-3 év alatt is lejárhat a szavatosságuk, veszteséggel jár a készleten tartásuk. Bár az alapanyagok árai változtak, a készítmények elkészítésére fordított munka mennyisége és annak díja hosszú ideje nem. A magisztrális készítmények közül a legnépszerűbbek a reumakenőcsök, valamint az orrcseppek és orr­sprayk. Szinte kimentek a köztudatból a gyógynövények, mint kamilla, hársfa vagy körömvirág.

Hogy látja a helyzetet, a gyógyszerészeket, gyógyszerészetet képviselő Kamara?

Egy gyógyszerész kolléga azzal a kéréssel fordult a Kamarához, hogy mentesítsék a gyógyszertárakat a gyógyszerkészítési kötelezettségtől, és ezt a tevékenységet – önkéntes alapon – vállalják át olyan gyógyszertárak, amelyek felszereltségük és magisztrális tevékenységük volumene alapján a magisztrális gyógyszerkészítést magas szakmai színvonalon és gazdaságosan el tudják látni. A Kamara válaszában többek között felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszertári gyógyszerkészítés egyik fontos eleme a gyógyszerészi tevékenységnek, és kizárólagos gyógyszerészi kompetenciaként elismert tevékenység, amelynek végzése gyógyszertárhoz kötött. A jelenlegi feltételek ugyan nem mindenütt megfelelőek, de a problémák egy része már megoldódott (elektronikus adminisztráció, a gyógyszertári bevizsgálási/minőségbiztosítási munka racionalizálása, az alapanyagok árbefogadási folyamatának gyorsítása, a csomagolóanyagok elszámolása, a FoNo VIII. nyomtatott változatának megjelenése).

Fontos az is, hogy a gyógyszertárakat felügyelő szerv hogyan látja a kérdést, és a magisztrális munka jövőjét.

Az OGYÉI laboratóriumi főosztálya az Országos Tisztifőgyógyszerész irányítása alá került. Mi ennek a célja?

 • A FoNo VIII. megalkotásával nem zárult le a munka, dinamikusan és folyamatosan felül kell vizsgálni és fejleszteni kell.
 • A FoNo-ban rögzített lejárati idő alá legyen támasztva egy vizsgálattal, ezzel is csökkentve a gyógyszertárban keletkező panaszokat.
 • A magisztrális mintavételezés újra gyakorlat lehet a tisztigyógyszerészi ellenőrzésekkor. Ennek célja, a magisztrális gyógyszerkészítésnek, mint kizárólag gyógyszerészi kompetenciában lévő gyógyszertári folyamatnak a fejlesztése, azért, hogy a magisztrális gyógyszerek magas minőségűek, hatásosak és biztonságosak legyenek.
 • A laboratóriumi vizsgálatokkal azt is szeretnék majd visszaigazolni, hogy a magisztrális gyógyszer minőségi termék.
 • Az OGYÉI honlapján már elérhető egy olyan felület, ahol a lakosság a magisztrális gyógyszerekkel kapcsolatos minőségi kifogás bejelentéséhez talál tájékoztatást, és a lakosság él is ezzel a lehetőséggel;

  A hatóanyag bevizsgálásával kapcsolatos módszertani levél megjelenése a közeljövőben várható. A cél az, hogy a magisztrális gyógyszerkészítés a továbbiakban is magas minőségű legyen, ehhez pedig minőségi és biztonságos gyógyszeranyagokat lehessen csak használni. A minőség-ellenőrzést egyértelműen a szállító, a nagykereskedő felelősségi körébe kell helyezni. Neki kell igazolni, hogy a gyógyszeranyag az OGYÉI által elvárt minőségi feltételeknek megfelel.

  A magisztrális gyógyszerkészítés tehát speciális tudást és különös odafigyelést igényel, de a szakember-ellátottságnak is olyan mértékűnek kell lennie, hogy a gyógyszerész(ek)nek legyen elég idejük a beérkező magisztrális készítmény-igényeket kielégíteni. Ehhez elengedhetetlen a szaktevékenységhez szükséges anyagi megbecsülés is. A magisztrális díjak rendezése - sok éves várakozás után, az előzetes tervekkel ellentétben - nem három lépésben, hanem egy lépésben, októbertől 1-től lép életbe. A döntés nem jelent anyagi hátrányt a három képcsőben való bevezetéssel szemben és racionális is, hiszen október 1-jén kerülnek a módosított alapanyag-árak is befogadásra.

  Mivel a magisztrális díjak emeléséről a kormányzati döntés megszületett, a Kamara ezzel párhuzamosan elindít egy országos manuális szervezését. Egy felhívás-tervezetet küldenek ki a kollégáknak, hogy osszák meg a jól bevált, a gyógyszertárban rendszeresen használt manuálisaikban szereplő készítményekkel kapcsolatos információikat. A tervek szerint ezek alapján egy országos manuális kerül majd kiadásra. patikai gyakorlat

  Szerző:
  Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

  (Forrás: Gyógyszerészi Hírlap 2023. áprilisi szám)

 • Forrás: pharmindex-online.hu
  Kelt: 2023-07-24