Már vény nélkül is lehet fogamzásgátlót venni az Egyesült Államokban
Jóváhagyták az első vény nélküli fogamzásgátló forgalmazását az Egyesült Államokban, az Opill tabletta várhatóan jövő év elejétől lesz elérhető a gyógyszertárakban - közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA).

A hatóság szerint a döntéssel hozzájárulnak, hogy a nők könnyebben hozzáférhessenek a fogamzásgátláshoz - számolt be róla a BBC pénteken.

A kombinált tablettákkal ellentétben a minitablettának számító Opill csak progeszteront tartalmaz, ösztrogént nem, így orvosok szerint kevesebb mellékhatása és egészségügyi kockázata van, mint a hagyományos hormontartalmú fogamzásgátlóknak.

Az Opill leggyakoribb mellékhatásai között a rendszertelen menstruációs vérzést, fejfájást, szédülést és hányingert említették meg.

Az Egyesült Államok nem az első ország, amely elérhetővé tette a recept nélküli fogamzásgátló tablettát. Ezelőtt az Egyesült Királyságban, Kínában, Indiában és Latin-Amerika számos országában már forgalmaztak ilyen gyógyszert.

Az Egyesült Államokban készült több felmérés is arra mutatott rá, hogy a terhességek közel fele nem tervezett teherbeesés.

Az orvosok amellett is érveltek, hogy a vény nélküli fogamzásgátló számos egészségügyi előnnyel jár a nők számára, de a tizenéves fiatalok körében is hozzájárulhat a fiatalkori terhességek számának csökkenéséhez.

Forrás: origo.hu
Kelt: 2023-07-24