A hatóság a rendelkezésére álló eszközökkel sok figyelmet fordít a lakosságot veszélyeztető, súlyos egészségügyi kockázatot jelentő tényezők csökkentésére
A lakosságtól, szakmától érkező bejelentés útján számos olyan interneten forgalmazott „csodatermék” kerül az OGYÉI látókörébe, amelyet súlyos betegségben szenvedőknek ajánlanak. A túlzó és megtévesztő állítások – „nincs mellékhatás”, „a betegség már az első használat után megszűnik” – sok esetben egyetemek, híres professzorok nevét használják fel.

Milyen lépéseket tehet a OGYÉI az ilyen típusú, gyógyszerként nem engedélyezett, étrend-kiegészítőként nem bejelentett termékek esetén?

 • Minden bejelentést kivizsgál, majd felhívja a bejelentő figyelmét arra, hogy a készítmény szedése nem helyettesíti az orvosi konzultációt, és az orvos által javasolt kezelési mód alkalmazását.

 • Amennyiben a termék használatára mégis sor került, fontos a kezelőorvos tudomására hozni, mert befolyásolhatja az alkalmazott gyógykezelés kimenetelét.

 • Mivel ismeretlen forrásból gyógyászati célra terméket vásárolni és azt alkalmazni, hiteles információk hiányában, komoly egészségügyi kockázatot hordoz, így a hatóság piacfelügyeleti jogkörével élve kezdeményezheti a megtévesztésre alkalmas weboldal eltávolítását, amiről tájékoztatja a bejelentőt is.

 • A jelentős egészségügyi kockázat miatt az illetékes társhatóságokhoz (NNK, NÉBIH, rendőrség) fordulhat a további szükséges lépések megtétele érdekében.

 • Internetes próbavásárlásokat végez. A beszerzett termék vizsgálata, mint külső jellemzők, összetétel az OGYÉI laboratóriumában történik. A vizsgálat eredményeiről az Intézet szakvélemény formájában tájékoztatja az illetékes hatóságot, amely – adott esetben – a honlapján figyelmeztet a készítmény veszélyeire.

 • Az OGYÉI saját honlapján tájékoztatásokkal segíti a fogyasztókat a biztonságos és tudatos gyógyszervásárlásban. Folyamatosan frissíti, és közzéteszi azoknak a weboldalaknak a listáját, melyek a fogyasztók egészségét veszélyeztető termékeket hirdetnek (https://ogyei.gov.hu/kockazatos_termekeket_hirdeto_weboldalak_listaja/).

 • Ezen túl számos tájékoztató anyagot, infografikát is közzétesz a hamis gyógyszerekről (https://ogyei.gov.hu/gyogyszerhamisitas).

 • Adott esetben honlapján megjelenteti a hiteles szakmai szervezetek, szakmai kollégiumok állásfoglalásait, melyek felhívják a figyelmet, és figyelmeztetik a fogyasztókat ezeknek a termékeknek az alkalmazásával összefüggő veszélyekről.

  Szerző:
  Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

  Forrás: OGYÉI

 • Forrás: medicalonline.hu
  Kelt: 2023-07-24