Beszámoló a Gyógyszertári ismeretek (szak)asszisztensek részére című tananyag könyvbemutatójáról
Az eseményre 2023. június 1-én, a tananyag témájához illő helyszínen, az Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár díszes termében került sor.

A bemutatót Dr. Páva Hanna igazgató asszony nyitotta meg, röviden összefoglalva a jegyzet felhasználó barát mivoltát, és kiemelte, hogy többek között új elemként, a gyógyszerészi gondozás is belekerült. Örömét fejezte ki az iránt, hogy 2007 után végre frissült a (szak)asszisztensek számára készült sorozat. „Sorozat”, tekintettel arra, hogy 11 füzetecskéből álló műről beszélünk, melyek külön-külön is megvásárolhatók, függően attól, hogy melyik ismeretanyagra van épp szükségünk.

Dr. Bene Ildikó főigazgató-helyettes röviden méltatta a művet, hangsúlyozva, hogy egy ilyen alkotáson dolgozni, szerkeszteni, kiadni kellemes kötelesség a mai gondterhes időkben, majd átadta a szót a tananyag szakmai lektorának.

Dr. Horváth-Sziklai Attila fontosnak tartotta, hogy a kritikus hangokat meghallották a kamarában, és tevékenyen léptek fel az ügy érdekében, melynek eredményeként, kamarai ötletként merült fel a jegyzet megírása, mely ötlettel fel is keresték Dr. Bene Ildikót. A tára melletti és a laborban is használható ismereteket tartalmazó mű ismerteti az asszisztensi és szakasszisztensi kompetenciákat is, meghúzva a vonalat e két képesítés között. Újra gondolták a farmakológiai részt, és igyekeztek olvasóbaráttá tenni.

Dr. Szarvasházi Judit főszerkesztő asszony a nyomtatott művek (könyvek, jegyzetek) előnyeit ecsetelte néhány történelmi példával szemléltetve, az online elérhető anyagokkal szemben. Az így elérhető alkotások (nyomtatott) hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Kutatások szerint a diákok jobban szeretik, tanulásra jobban használható, lehet bele firkálni, jegyzetelni, és egyenlőségjelet húzott a könyvek (így a bemutatott jegyzet) és bizalom között, mely utóbbi igen fontos az egészségügyben. Örült, hogy az ismeretanyag ilyen formában ölthetett testet, mert így kézzelfoghatóbb, fókuszáltabb egy adott témában. Bármikor előkapható, fellapozható; nagy segítséget nyújt a napi rutinban.

A szerzők közül ketten tudtak személyesen is megjelenni.

Dr. Budai Mariann, aki húgával Dr. Budai Líviával a gyógyszertant bemutató részért volt felelős, nagy falatnak tartotta a feladatot, amikor felkérték rá, de örömmel vetette bele magát a munkába. Naprakész, gyakorlatias tananyag elkészítése volt a cél, élettani, kórélettani áttekintéssel az adott hatástani csoporttal kapcsolatban. Ezen felül újdonságként kitalálták, és megírták minden gyógyszercsoporthoz a „tipp a táránál” c. kiegészítést, mely a hatóanyaggal kapcsolatos javaslatokat, egyéb ismereteket tartalmazza, melyeket átadhatunk a betegeknek.

Dr. Bertalan Lóránt az EESZT, valamint egyéb digitális tudással kapcsolatos részért volt felelős. Elmondása szerint a kihívást az jelentette, hogy szinte nulláról kellett megalkotni ezt a fejezetet, és ahogy az a digitális világban manapság tapasztalható, ahogy elkészült egy-egy adott téma feldolgozásával, az másnapra el is avult.

A bemutatót Dr. Páva Hanna, Dr. Csóka Ildikó üzenetben küldött soraival zárta, aki külföldi utazás miatt nem tudott jelen lenni. „Sok ember érhető el a betegek szolgálatában, ám ez felelősségteljes munkakör, ezért fontos a naprakész tudás és az erkölcsi mérce, amivel e szolgálatot teljesítjük (asszisztensek, szakasszisztensek, gyógyszerészek, orvosok, nővérek, ápolók stb.). Életek, sorsok lengik körül munkánkat; az emberi kapcsolatok, egymás elismerése, támogatása fontos a gyógyításban, ezért tematizált, gyakorlatorientált, frappáns jegyzetet szerettek volna írni.

A jegyzet kötetei egyesével is megvásárolhatók 1500 Ft-ért, de mind a 11 rész egyszerre történő megvásárlása esetén a teljes sorozat ára 15.000 Ft.

dr. Horváth Ákos Márk
a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége
elnökségi tagja

A könyvbemutatóról az OKFŐ honlapján is olvashatunk.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2023-06-05

Kapcsolódó cikkek: