Finomít a szakrendelők államosításának tervén a kormány
Az Orbán-kormány most nem akarja tovább élezni a konfliktust, finomít a szakrendelők államosításának tervén.

A kormány kerülni kívánja a konfliktusosabb utat, így egyelőre nem tartja időszerűnek a szakrendelők formális államosítását, ugyanakkor arról nem kíván lemondani, hogy mélyebben beleszóljon a szakrendelők kapacitásgazdálkodásába – tudta meg a Népszava.

A lap információink szerint szerdán a kormány tárgyalta a szakrendelők államosításával kapcsolatos javaslatot. Úgy tudják, ha az államosítást nem is tartották időszerűnek, arról döntöttek, hogy meg kell vizsgálni: az ellátásszervezés és kapacitás-szabályozás tekintetében a szakrendelők miként vonhatók be a megyei irányító kórházak felügyelete alá anélkül, hogy a fenntartói státuszuk megváltozna.

A szakrendelők sorsával kapcsolatos javaslatait megvitatja a kormányzat a helyhatóságok vezetőivel, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) csütörtökre összehívott ülésén is.

Az Országgyűlés december végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) hivatala adatokat kérjen, hogy előkészíthesse a még nem állami fenntartású szakrendelők átvételét. A Népszava úgy tudja, körülbelül 133 válaszlevelet várt az OKFŐ hivatala, de a határidő végéig alig több mint száz érkezett vissza. A fővárosból szinte egyetlen kerületi önkormányzat sem kért az államosításból, a vidékiek közül is csak néhány olyan reakció érkezett, amelyben nem zárkóztak el mereven, mert belátták, hogy nem képesek finanszírozni a fenntartását.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2023-05-17