Ezért ne vedd be kávéval vagy tejjel a gyógyszeredet
Nem is gondolnánk, hogy néhány étel és gyógyszer együtt akár veszélyes is lehet.

Ha gyógyszert vásárolunk, legyen az akár vényköteles, akár recept nélküli, minden esetben kapunk hozzá egy betegtájékoztatót. Ebben olvashatunk az összetevőkön és az adagoláson kívül arról is, ha valamilyen egyéb gyógyszerrel együtt nem szabad szedni, de gyakran kitérnek az alkoholfogyasztásra is. Az alkoholon kívül is van néhány étel és ital, amit jobb, ha kerülünk, amikor gyógyszert szedünk, lássuk, miért!

Veszélyes lehet a gyógyszer és az alkohol együtt

Nem véletlenül javasolják az alkohol mellőzését, ha gyógyszert szedünk, hisz nagymértékben befolyásolhatja a felszívódását. Egyes esetekben az alkohol növeli a gyógyszer biológiai hozzáférhetőségét, ami toxikus szintre emelheti a hatóanyag koncentrációját a vérben. Néhány gyógyszer esetében növelheti a mellékhatások esélyét vagy azok súlyosságát. Az opiátok és az alkohol keveréke például a légzés leállását okozhatja. Ezért valóban fontos, hogy mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdenénk alkalmazni, olvassuk el a hozzá mellékelt információkat.

Grépfrút

A grépfrút nagyszerű tápanyagforrás, C-vitamin-tartalma jótékony hatással lehet az immunrendszerre, és javíthatja a szív egészségét. Azonban ha gyógyszert szedünk, akkor minden pozitív tulajdonsága mellett bizonyos kockázatokkal is jár a fogyasztása. A grépfrút vagy a grépfrútlé több mint 50 gyógyszer hatékonyságát befolyásolja, mert hatással van a bélrendszer sejtjeire, és így azok másképp szívják fel a hatóanyagokat. Egyes gyógyszerek hatását gyengíti, például a fexofenadintartalmúakét, míg például a koleszterinszint csökkentésére ajánlott atorvasztatin hatóanyagúakét felerősíti. A hatás mértékét az elfogyasztott gyümölcs mennyisége is befolyásolja.

Tej és tejtermékek

A tej és a belőle készült finomságok számos vitamin és tápanyag forrásai, kalciumtartalmuk támogatja csontjaink egészségét. Azonban antibiotikumkúra esetén jobb, ha odafigyelünk, mikor fogyasztunk tejet vagy tejterméket. Az antibiotikumok, például a tetraciklin, a doxiciklin és a ciprofloxacin, kötődhetnek a tejben lévő kalciumhoz, oldhatatlan anyagot képezve, amelyet a szervezet nem képes felszívni.

Ez azt jelenti, hogy a tejtermékek csökkenthetik az antibiotikumok hatékonyságát.

Ha ezt szeretnénk elkerülni, a gyógyszer bevételét megelőző két órában ne fogyasszunk tejterméket, és lehetőleg utána is várjunk még egy órát, mielőtt felhajtanánk egy pohár tejet.

Csokoládé

Az étcsokoládé nemcsak finom, de jó antioxidáns-forrás is. Ám a csokoládéban, különösen az étcsokoládéban lévő koffein tompíthatja az alvást elősegítő gyógyszerek, és növelheti a stimulánsok hatását. A csokoládé és a monoamin-oxidáz-gátlók keverése sem jó ötlet, mivel a depresszió elleni gyógyszer így veszélyesen megemelkedett vérnyomást okozhat.

Kávé

Ahogyan a csokoládéban, a kávéban lévő koffein sem kedvez az altatók hatásának, de a kávé hatással van egyes vényköteles gyógyszerek, például antidepresszánsok, antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták felszívódására is.

Sok esetben a kölcsönhatásokat a koffein okozza, de a kávéban lévő egyéb vegyületek is szerepet játszhatnak. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik röviddel a levotiroxin, a pajzsmirigygyógyszer bevétele előtt vagy után ittak kávét, akár 55 százalékkal csökkentették a gyógyszer felszívódását. Más tanulmányok feltárták, hogyan mérsékelheti a kávé a csontritkulás elleni gyógyszerek felszívódását, és hogy csökkentheti az ösztrogén és más hormonok szintjét a nőknél.

A zöld leveles ételek

A sötét leveles zöldségek tele vannak vitaminokkal, és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen részét képezik. Fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve az elhízás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a szellemi hanyatlás kockázatának csökkentését. Jótékony hatásuk egyik forrása a magas K-vitamin-tartalmuk, de éppen ez az, ami miatt csökkenthetik az aszpirin vérhígító hatását.

Aki vérrögképződés ellen használt gyógyszert szed, ügyeljen arra, hogy ezekből a K-vitaminban gazdag zöldségekből mennyit visz be, mert csökkenthetik a vérhígítók hatásosságát.

A K-vitaminban gazdag zöldségek közé tartozik a kelkáposzta, a zöldfűszer, a brokkoli, a spenót, a káposzta és a saláta.

Érlelt sajtok

A hosszabb érlelési folyamaton áteső sajtok, mint a cheddar, kéksajt, parmezán vagy a feta, igazi finomságok, különösen az ínyencek számára. Az érlelési folyamat során ezekben a sajtokban megnövekszik az úgynevezett tiramin, egy természetes vegyület, amely a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet. Ez az aminosav az érlelt sajtokon kívül egyes borfajtákban, ecetes heringben, sörélesztőben és fava babban is megtalálható. Veszélye, hogy bizonyos antidepresszánsok (monoamin-oxidáz-gátlók) a tiraminnal kölcsönhatásba lépve súlyosan magas vérnyomást okozhatnak. Emellett akkor is érdemes kerülni, ha valaki migrénre hajlamos, mert ismert kiváltó tényezője.

Forrás: divany.hu
Kelt: 2023-04-27