Szuperpirula már van, de 500 millió forint kellene ambulanciákra
Magyarországon a kardiológusok több éve azért küzdenek, hogy olyan ambulanciákat hozzanak létre, ami a szívelégtelenségben szenvedő betegek ellátását segíti. A páciensek egy része egy éven belül életét veszti, de jó hír, hogy most egy cukorbetegeknél használt gyógyszer hozott áttörést.

A humán és állatgyógyászat kéz a kézben jár a Boehringer Ingelheim (BI) gyógyszercégnél. A cég tavalyi év teljesítményéről a sajtótájékoztatóján elhangzott, 2022-ben 30 millió beteg szedte a vállalat innovatív gyógyszereit. A kutatási és fejlesztési ráfordításaik elérte az ötmilliárd eurót, ami a nettó árbevétel 21 százalékát teszi ki.

Tavaly globálisan 24,1 milliárd eurós árbevételt értek el, ami 10,5 százalékos emelkedést jelent. A humán gyógyászati üzletág nettó 18,5 milliárd euróra nőtt, az árbevételből 4,6 milliárd euró érkezett az állatgyógyászatból, amit 19-20 százalékos részesedést jelent – mondta Kopasz Gábor, a 150 országban jelen lévő gyógyszercég állatgyógyászati üzletágának vezetője.

Magyarországon az állatgyógyászatban tavaly 4,5 milliárd forint árbevételt könyveltek el, a bevételek nagy része - 65 százaléka - a társállatok, a kutya, macska és a lovak paraziták elleni védekezésből és vakcinák beadásából jött össze. Az árbevétel fennmaradó egyharmada pedig a haszonállatokra irányult.

2022-es év megmutatta, hogy jó stratégiát választottak, amikor hosszú távra elkötelezték magukat az orvosi kutatások mellett – mondta Hubertus von Baumbach, az igazgatótanács elnöke.

Kiemelte: egyes betegségeknél, amelyek kezelése eddig nehézséget jelentett, új lehetőségeket találtak, amelyek valódi áttörést jelentenek. Példaként említette: a szív- és érrendszeri, a gyulladásos és légúti betegségeket, a vesebetegségeket, a retina megbetegedéseit, valamint a mentális egészség és az onkológia terén elért eredményeket.

500 millió forint kellene

Magyarországon is szívelégtelenség ambulanciákra lenne szükség, mint Amerikában, ahol a nővérek kontroll alatt tartják szívbetegeket, mondta Tomcsányi János, a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa.

Magyarországon 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, a betegség a 65 év felettiek 10 százalékát érinti, évente 35 ezer új beteget diagnosztizálnak – sorolta a statisztikai adatokat.

Az ambulanciák létrehozásáért öt-hat éve küzdenek a kardiológusok, már volt olyan stádiumban a projekt, hogy egy kormányhatározatba is belefoglalták az ambulanciák fontosságát, de valamiért soha nem került bele a Magyar Közlönybe, pedig 400-500 millió forint elég lenne rá - válaszolta a professzor a Napi.hu-nak.

A szívelégtelenségről elmondta, ez egy olyan betegség, ahol a szív nem képes a pumpafunkcióra. Ma Magyarországon két súlyos szívbetegség van amiben nagyon sokan halnak meg: az egyik az infarktus, a másik pedig a szívelégtelenség, még a daganatos beteghalálozást is megelőzi.

Ez egy életen át tartó betegség, magyarországi adatok szerint 12 hónapon belül a szívelégtelen betegek 17 százalék hal meg, egy hónapon belül 5,2 százalék, hat hónapon belül 12 százalék.

A kardiológusok nagyon hosszú ideig egy helyben topogtak a betegség kezelésénél, de most egy cukorbetegeknél használt gyógyszer hozott áttörést.

Az úgynevezett SGLT2 gátló szer szedésekor a betegeknél nagyon jó hatást értek el. A készítmény 30 százalékkal csökkenti a szívelégtelenség miatti hospitalizációt és a kardiovaszkuláris halált is.

A professzor kiemelte, a magyar egészségügy recseg-ropog, példaként említette, hogy Vácon és Hatvanban is megszűnt a kardiológiai osztály. Márpedig egy szívelégtelenségben szenvedő beteg gyógyszereinek a beállítása hónapokig is eltart, folyamatos kontrollra van szüksége a pácienseknek.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2023-04-20