Visszavonják a Pfizer és a Moderna korábbi vakcináinak engedélyét az Egyesült Államokban
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság kedden visszavonta a Moderna Inc. és a Pfizer–BioNTech régebbi hírvivő RNS-vakcináinak sürgősségi felhasználási engedélyét, mivel most már az újabb, az omikron-variánsra célzott oltások használatát ajánlják az embereknek.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság kedden engedélyezte az omikronra célzott koronavírus-vakcina második adagját idősebb felnőttek, valamint a gyenge immunrendszerrel rendelkezők számára – számolt be a Reuters.

Az ügynökség ezzel párhuzamosan azt is közölte, hogy ezután a Pfizer–BioNTech és a Moderna újabb oltásai lesznek az új elsődleges koronavírus-vakcinák, emiatt visszavonják a régebbi, a koronavírus eredeti változatára optimalizált vakcinák sürgősségi felhasználási engedélyét.

A 65 éves és idősebb emberek mostantól négy hónappal az első oltás után megkaphatják a frissített, bivalens emlékeztető oltóanyag második adagját, míg a legyengült immunrendszerű emberek két hónap múlva kaphatnak még egy adagot a frissített oltóanyagból – közölte az ügynökség.

Reméljük, hogy ez arra ösztönzi majd azokat az embereket, akik még nem kapták meg a bivalens emlékeztetőt, hogy fontolják meg az oltás beadatását – mondta dr. Peter Marks, az FDA Biológiai Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója egy sajtótájékoztatón. Közölte azt is, hogy a legtöbb 65 év feletti amerikai még nem kapott emlékeztető oltást.

Forrás: index.hu
Kelt: 2023-04-20