Rezsitámogatást kapnak a kistelepülési gyógyszertárak

Kiegészítő támogatáshoz jutnak a kistelepülési patikák, hogy fedezni tudják a megnövekedett rezsiköltségeiket – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki (2023. március 9.) - Kormányinfón.

A kistelepülési gyógyszertárak rezsiköltségeinek megnövekedése miatt kiegészítő támogatást nyújt a kormány ezeknek a patikáknak a folyamatos ellátás biztosítására – jelentette be újságírói kérdésre a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elmondta azt is, hogy az utóbbi időszakban tapasztalható gyógyszerhiány hátterében globális problémák állnak, és nem tapasztalják, hogy azt az okozná, hogy a lakosság felhalmoz egyes készítményeket. Ilyen eddig egyetlen, a polcokról korábban átmenetileg hiányzó, nem támogatott, megfázás elleni készítménynél fordult elő, amikor az ismét kapható lett.

Hatóanyag-gyártási problémák miatt lett hiánycikk a Sanofi epilepszia elleni gyógyszere, a gyártó pedig azt is jelezte, hogy a hiány globális – reflektált a készítményre vonatkozó kérdésre a miniszter, hozzátéve, hogy az orvosságból még rendelkezésre álló hazai készleteket a West-szindrómában szenvedő gyermekek számára tartják fenn. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet állásfoglalására hivatkozva Gulyás Gergely azt mondta, a többi beteg kezelése alternatív módszerekkel megoldható, ezekről a neurológus szakorvosok döntenek.

Forrás: pharmaonline.hu
Kelt: 2023-03-16