Szijjártó László gyermekorvos: Látszik, hogy ki az, aki valóban a betegek érdekében próbál fellépni
Átmeneti megoldások helyett a nemzetközi tapasztalatok alapján alakítaná át az ügyeleti ellátást Szijjártó László gyermekorvos, akire egyből rászállt a kormánypropaganda, mihelyt önmagukért és betegeikért való kiállásra buzdította orvostársait.

HVG: Ön szerint mennyire értik a betegek, hogy valójában miről folyik az orvosi kamara és a kormányzat közötti adok-kapok? Nem tartanak attól, hogy sokan az orvostársadalom ellen fordulnak, amely a jelentős béremelések ellenére is elégedetlen?

Szijjártó László: Nemhogy a betegek, de előfordul, hogy még a kollégák sem mindig értik a szakmai részleteket. Ez alapvetően a meglehetősen egyoldalú tájékoztatás miatt van. A kormányzati médiában nem a szakmai érvek vagy viták kapnak hangsúlyt, hanem az az igyekezet, hogy ellenzéki politizálással, betegellenességgel vádolják a kamarát. Kommunikációs potenciálunk messze nincs egy súlycsoportban a kormányzati lehetőségekkel.

És honnan is tudná a beteg, hogy egy háziorvosnak egyre több gondot okoz a páciensét szakorvoshoz, megfelelő ellátáshoz juttatni? Akár azt is hiheti, hogy minden rendben van az egészségüggyel, csak az ő orvosa tehetetlen. A szakdolgozói bérek halaszthatatlan emelése elég közérthető üzenetünk, de nem mindenki gondolja végig, hogy ennek elmaradása vagy késlekedése mekkora kapacitáscsökkenést okoz. Ha a beteg csak több hónap múlvára kap időpontot, vagy ha magas a halálozás az intenzív osztályon, annak ez is az oka lehet.

HVG: Az államtitkár mossa kezeit, ők mindent egyeztettek a kamarával, ahogyan az a kamara és a kormány közötti, 2020-ban kötött megállapodásban szerepelt.

Szijjártó László: Úgy tűnik, a két fél alapvetően mást ért az egyeztetésen.

Erről szól még a cikk

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2023-03-09