„Most még fenntartják a működés látszatát, de ez az ügyeleti rendszer szét fog esni"
Miközben a kormány a Magyar Orvosi Kamarával háborúzik, március elsejétől három megyében működik az új ügyeleti rendszer. Az átállás nem lesz könnyű, Győrben például keményen ellenállnak az orvosok. Hajdú-Biharban egy hónapja már az új rend szerint működnek. Mivel kifelé csak a sikereket kommunikálják, több orvossal is beszéltünk arról, hogyan működik a rendszer, és mit várnak a továbbiakban. Egyik forrásunk tudomása szerint Takács Péter államtitkár országjáró körútra indul, hogy a városi kórházak szerepéről egyeztessen. A konkrétumokat itt is mély hallgatás övezi.

Üzenetértékű, hogy a Magyar Orvosi Kamarát pont akkor szántották be, mikor két újabb megyében áll át az ügyeleti ellátás – mondta a hvg360-nak egy Hajdú-Bihar (vár)megyei háziorvos, aki a kormány lépését egyértelmű nyomásgyakorlásnak tartja. Más orvos is úgy látja, „nagyon kellett a megfélemlítés, hogy tudjanak valami eredményt felmutatni."

A rendszer ugyanis nem indult simán, hiszen ahogy Hajdú-Biharban, úgy tudomásunk szerint a szerdától beálló Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben sem tolonganak aláírni a háziorvosok. Így ott is más orvosokkal, mentőtisztekkel kell kipótolni a hiányzó shifteket, de például Győrben szakképzéssel nem rendelkező rezidenseket is beosztanak.

A probléma nagyságát mutatja, hogy Hajdú-Biharban a februári induláskor egy-két településen szinte csak betöltetlen időpontok voltak, és hiába előírás, hogy a járási központokban háziorvos ügyeljen, volt, aki csak – kevesebb kompetenciával rendelkező – mentőtisztet talált az egyik helyszínen – mesélte egy helyi orvos. A háziorvosokat több körben győzködték arról, hogy írjanak alá, olyan hangnemben is, amit a résztvevők egy része cinikusnak, durvának érzett.

A győri kollegiális vezető „tájékoztatója" (egyes résztvevők érzése szerint valójában nyomásgyakorlása) miatt etikai eljárást is indított a MOK, amit a kormányzat később úgy forgatott ki, hogy a szerződéseket aláíró orvosok ellen lép fel a kamara.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2023-03-08