Jobban vagy rosszabbul járnak a gyerekek az új ügyeleti rendszerrel?
Nagyon sok változást hoz az új orvosi ügyeleti rendszer, amely jövő tavaszra országossá válik. Az Országos Mentőszolgálat szerint minden remekül működik, de ettől még az érintettek körében – legyenek orvosok vagy betegek – nagy a bizonytalanság. Megkérdeztük a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, mit gondol az ügyeleti pontok számának csökkentéséről, illetve az ellátás biztonságáról. Ő már látja, mitől lehet jó ez a rendszer.

Az új ügyeleti rendszerben március 1-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében csak egy helyen, a nyíregyházi kórházban van kifejezetten gyermekorvosi ügyelet, a többi elérhető ellátási ponton felnőtt háziorvos, esetleg mentőtiszt fogadja a betegeket – mondta pár napja a hvg360-nak a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének egyik alelnöke, Harsányi Tamás Gergő, aki mindezt aggályosnak tartja.

Bár az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) azt kommunikálja, működési időben a járásközpontok ügyeleti pontjain is fogadják a gyerekeket a nyíregyházi kórházon kívül, Harsányi azt mondta, „a korábbi tapasztalatok szerint mentőhívás esetén a mentőtisztek mindig bevitték a gyerekeket gyermekgyógyászati szakellátó helyre, helyszínen nem hagyták őket, függetlenül a kórkép súlyosságától”.

Mostantól tehát ha a megyében élő szülők úgy döntenek, személyesen vinnék a gyereküket házi gyermekorvoshoz ügyeleti időben, Nyíregyházára kell menniük, ami sokuknak nyilván nem vagy nehezen lesz kivitelezhető. Egyébként a 1830-as központi számot, amelyen a mentők diszpécsere jelentkezik be, a gyerekek ügyében is fel lehet hívni.

A mentőszolgálat a honlapján arról is tájékoztat, hogy Hajdú-Bihar vármegyében a korábbiakhoz képest a gyerekek ügyeleti ellátása nem változott – továbbra is a Debreceni Gyermekügyeletre illetve Gyermekklinikára lehet menni –, Győr-Moson-Sopron vármegyében pedig a járásközponti ügyeleti helyeken kívül a győri Petz Aladár, illetve – korlátozottabban – a soproni kórházba lehet menni. A mosonmagyaróvári kórház épp március elsején esett ki ebből a rendszerből, mert rövidebb ideig ad ellátást, és a MOK területi vezetője, Szijjártó László gyermekorvos szerint kollégák tájékoztatása alapján más kisebb kórházakban is lehet hasonlótól tartani.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2023-03-08