Már nem Szabó Bálint az ESZFK ügyvezetője
Február 1-jétől nem Szabó Bálint vezeti az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft-t (ESZFK) – tudta meg a MedicalOnline.

Szabó Bálint kilenc éve dolgozott az állami egészségügyi informatika területén, 2014-től vett részt a legnagyobb állami e-Health projekt, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT)kialakításában, fejlesztésében, az azt működtető csapat felépítésében. Szakmai vezetőként koordinálta a feladatokat az egykori Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), később az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) égisze alatt.

Az állami tulajdonú, közszolgáltató központ tavaly február 1-jén vált önállóvá. Mint lapunknak 2022 decemberében adott interjújában Szabó Bálint elmondta,az ESZFK az Egészséginformatikai Stratégiában meghatározott egységes intézményrendszer elemeként az eHealth központi fejlesztésirányító testületeként funkcionál. Az OKFŐ-ből való kiválást követően a központ 70 fővel indult, tavaly év végén már 160 kollégát foglalkoztatott.

Szabó Bálint szakmai munkásságát tavaly novemberben a rangos Kalmár-díjjal ismerte el a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Mint a laudációban fogalmaztak: az EESZT egy rendkívül összetett informatikai rendszer, amelynek megalkotása kiemelkedő tudományos teljesítmény.

Szabó Bálint 2023. február 1-jéig éppen egy év óta látta el az ESZFK ügyvezetői teendőit, és azt egyelőre még nem tudni, milyen új feladatot szánnak a szakembernek.

Az ESZFK új ügyvezetője Tolnay Roland, aki azt a Kopint-Datorgot vezette, amely az államigazgatási munka belső folyamatainak automatizálását végezte az e-közigazgatás területén a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. leányvállalataként.

A központ most kinevezett ügyvezetője korábban az IT Business című portálnak így nyilatkozott:

"Tagadhatatlan, hogy eddig nem volt egyetlen központi felelőse a kormányzati informatikának. Több minisztérium között voltak szétszórva a döntési pontok, és emiatt a feladatok végrehajtása olykor el tudott csúszni az eredeti céloktól. Előremutató, hogy egyetlen szervezethez került a stratégiai irányítás, és olyan döntéshozói pont jött létre, amely az egész folyamatot átfogja."

Forrás: medicalonline.hu
Kelt: 2023-02-02