Értékteremtés és maradandóság
Beszámoló az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kiírások kampányzáró sajtótájékoztatójáról

Ez év október 13-án került sor az immár tizenkettedik alkalommal meghirdetett Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok díjátadó és évértékelő sajtótájékoztatójára, ahol az Év Gyógyszerésze felhívásra beküldött pályamunkákból összeállított könyvet is bemutatták a sajtó képviselőinek.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közreműködésével, a Roche Magyarország Kft. támogatásával és a Nero Solution szervezésében ebben az évben is közzétették a pályázati felhívást az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” kitüntető címek elnyerésére. Mint azt dr. Mikola Bálint a kampányzáró sajtótájékoztatón elmondta, az „Év Gyógyszerésze” pályázat eredményhirdetése a Gyógyszerészek XXXII. Országos Kongresszusán történt meg. A MOSZ alapító elnöke a megjelent újságírók előtt röviden ismertette a díjazott pályázatokat, jelezve, hogy a beérkezett csaknem 20 dolgozat nagy része a Covid-19 járvánnyal és annak következményeivel foglalkozott. Ezt követően örömmel üdvözölte dr. Virágné dr. Vizdák Mártát, az idei Év Gyógyszerészét, aki a zalakarosi rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni, itt viszont személyesen is bemutatkozhatott, illetve beszélhetett pályamunkájáról.

Gyógyszerészi munka – szakmai és laikus szemmel

„Hogy mi hogyan vélekedünk a gyógyszerészi munkáról, azt az Év Gyógyszerésze kiírás kapcsán leadott pályamunkák mutatják meg, annak a fokmérője pedig, hogy a lakosság mennyire elégedett azzal a szolgáltatással, amiben a gyógyszertárban részesül, a Kedvenc Patikám felhívásban az egyes gyógyszertárakra leadott szavazatok száma” – jelentette ki dr. Mikola Bálint, aki elárulta, idén is rengeteg szavazat érkezett, különösen az első négy helyezett között volt szoros a küzdelem.

2022-ben a Kedvenc Patikám pályázat győztese a gárdonyi Zafír Gyógyszertár lett, vezetője dr. Kardos Beáta. A második helyezett: a Nagykovácsiban működő Szent Sebestyén Gyógyszertár (dr. Szebényi-Pallagi Orsolya), a harmadik helyezett pedig a bükkösdi Arany Oroszlán Gyógyszertár (dr. Harcos Kinga).

A MOSZ alapító elnöke az elismerések kapcsán megjegyezte, egy ez év júniusi felmérés szerint a patikákban megjelent betegek száma több mint a háromszorosa a háziorvosi kontaktusokénak, amelyek jelentős része ráadásul nem is személyesen, hanem telefonon történik. Igen komoly a patikák igénybevétele, és ezek az eredmények is azt mutatják, hogy a lakosság elégedett azzal a tevékenységgel, amit a gyógyszerészek végeznek.

Mások által is hasznosítható tudás

„Látható, hogy a gyógyszerészek milyen sokoldalú munkát végeznek, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy azt a tudást, amit évről évre ezekbe a pályamunkákba beletesznek, továbbadhatóvá, mindenki számára hasznosíthatóvá váljon. Ezért jelentettük meg azt a könyvet, amelynek anyagát az eddigi Év Gyógyszerésze pályamunkákból történő válogatással állítottuk össze” – számolt be a sajtótájékoztatón bemutatott kötet születésének körülményeiről Torjai Gábor, a Nero Solution ügyvezető igazgatója.

„A kiadvány összeállítása során kategorizáltuk azokat a területeket, amelyekkel a gyógyszerészi gondozás során foglalkozunk – mondta dr. Samu Antal, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának alapító elnöke. – A gyógyszerészeket szeretnénk inspirálni azzal, hogy megmutatjuk, kollégáik az ország különböző régióiban – Polgáron, Mogyoródon, Tiszafüreden, Kismaroson, Agárdon, Berettyóújfaluban, Faddon, Litéren – mivel foglalkoznak, melyek azok a területek, amelyekre fókuszálnak, amelyet különösen fontosnak tartanak. A díjazottak között van intézeti, falusi és pályakezdő gyógyszerész is, akik együttesen nagyon sok értékes gondolatot tudtak hozzátenni ehhez a gondozási szerepkörhöz.”

„Az eddig beérkezett, csaknem 200 pályázatból nyilván nem tudott mindegyik bekerülni a könyvbe, sőt még azok sem, amelyek valamilyen díjazásban részesültek az elmúlt időszakban – vette át a szót dr. Mikola Bálint. – Igyekeztünk úgy szelektálni, a dolgozatokat a különböző tudományterületek szerint úgy összeválogatni, hogy a kötetben minden meghirdetett témakörből szerepeljenek értékes pályamunkák. A tömör, személyes írásoktól kezdve szinte tudományos színvonalú munkákat is megjelentettünk, és büszkén jelenthetem, hogy az egyik ilyen anyag már minősített, hivatalos szaklapban is napvilágot látott, sőt, impakt faktorral is rendelkezik.”

A Nero Solution a kötetet a hazai gyógyszerész-képzőhelyek könyvtáraiba is szeretné eljuttatni, hogy a hallgatók is megismerkedhessenek azokkal a témákkal, amelyek a mindennapi gyakorlatban előfordulnak. Illetve aki egészségügyi területen tanul, és bemutatja a diákigazolványát, akár a Nero Solution-tól, akár a MOSZ-tól ingyen beszerezheti a maga példányát, a kiadványt ezen kívül webshopon keresztül is meg lehet majd vásárolni.

Jó ügy, amely méltó a támogatásra

„Ezzel a pályázati rendszerrel az elmúlt 12 évben sikerült értéket teremteni, a könyvvel pedig ezt egy maradandó formába tudtuk önteni, és mások számára is át tudjuk adni a benne rejlő tudásanyagot – összegezte az addig elhangzottakat Torjai Gábor. – Azonban ez a kezdeményezés nem tudott volna megvalósulni, ha nem áll mögötte egy támogató, a Roche Magyarország Kft.”

„Egy ügyet sokféleképpen lehet támogatni – jelentette ki dr. Hodossy Lajos, a gyógyszercég ügyvezető igazgatója. – A média is ilyen támogató, amely hírét viszi a kezdeményezésnek, amely így juthat el a lakosság mind szélesebb rétegeihez. Úgyhogy ezúton is köszönöm a sajtó képviselőinek sokéves munkáját, a szervezőkkel való szoros együttműködését!”

„Amikor elindultunk, fogalmunk sem volt arról, hogy mindez hová fog fejlődni – folytatta a Roche vezetője. – Amiben hiszünk, és ami miatt úgy döntöttünk, hogy támogatjuk ezt a programot, hogy a betegek akkor járnak a legjobban, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Olyan gyógyszereket igyekszünk fejleszteni, amelyek egyre inkább személyre szabottak, ezen túl pedig azt is fontosnak tartjuk, hogy a gyógyítás folyamatában is egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, az a szolgáltatás, amit a betegek kapnak. A patikák esetében ez a gyógyszerészi gondozás keretében tud a legjobban megvalósulni.”

„Az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatása rettenetesen fárasztó feladat, mert nagyon hosszú ideig tart, ráadásul szinte semmiféle elismeréssel nem jár. Akkor csináljuk jól, ha az érintettek észre sem veszik, így aztán a végén nem is jönnek oda hozzánk, hogy megköszönjék, mert akkorra már ez a gondolkodásmód lesz számukra a természetes” – mondta dr. Hodossy Lajos. – Ezzel a kezdeményezéssel azt szerettük volna megerősíteni és egyértelművé tenni, hogy a gyógyszerészek egészségügyi intézményben dolgozó egészségügyi szakemberek. Hogy a pályázókban, akik a maguk gyógyszertárában ugyanúgy küzdenek a mindennapokkal, mint bárki más, az is ott van, hogy »egészségügyi szakember vagyok, aki az alapvető feladatával szeretne foglalkozni. Képeznem és maximálisan oda kell tennem magam, hogy a betegeknek a legjobbat adhassam«. Ha kereskedőként gondolkozna, nem ezzel töltené az idejét.”

„Úgyhogy támogassák továbbra is ezt az ügyet, mert ez egy jó ügy! – fejezte be eszmefuttatását a Roche Magyarország ügyvezetője. – Köszönöm a gyógyszerészeknek is, hogy ilyen elkötelezettek, és remélem, hogy ez a jövőben is így marad, mert ez egy nagyon nagy érték, amit nekünk meg kell őrizni.”

A díjazottak és az Év Gyógyszerésze könyv bemutatását követően a sajtó képviselői tehették fel kérdéseiket a MOSZ, a Roche és a Nero Solution képviselőinek. A hosszú, jó hangulatú beszélgetés során az újságírók élénk érdeklődést mutattak és számos kérdést tettek fel a gyógyszerészi tevékenységgel és a gyógyszerellátás helyzetével kapcsolatban.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2022-10-25