A gyógyszerészek véleménye a gyógyszertári szolgáltatásokról és a vakcinációról
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) 2021 végén felmérést végzett gyógyszertárban dolgozó gyakorló gyógyszerészek körében a gyógyszertári szolgáltatásokról, valamint a gyógyszertári vakcinációról alkotott véleményükről.

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszerészek alapvetően nyitottak a gyógyszertári szolgáltatásokra és fontosnak tartják azokat, főleg a fiatalabbak és a nagyobb városokban dolgozók. A gyógyszertárak több mint felében jelenleg is elérhető valamilyen szolgáltatás a lakosság részére, ugyanakkor a gyógyszerészek szerint ezek kevésbé járulnak hozzá a hosszú távú fenntarthatósághoz.

A gyógyszerészek több, mint kétharmada nyitott lenne új szolgáltatás bevezetésére a gyógyszertárban, a legtöbben a házipatika átvizsgálásával és a gyógyszeres terápia menedzsmenttel foglalkoznának. A gyógyszerészek fele új szolgáltatásként a vakcinációt is bevezetné a gyógyszertárában.

A gyógyszerészek többsége szerint a gyógyszertári vakcináció bevezetése növelné a gyógyszerészek presztízsét és a gyógyszertárak elismertségét a társadalom szemében. Emellett véleményük szerint növelni lehetne az oltási hajlandóságot, és csökkenteni az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét.

A kapott válaszok alapján a szolgáltatás sikeres bevezetésénél nagy figyelmet kell majd fordítani a finanszírozás kérdésére, valamint a személyi, tárgyi és építészeti feltételek meghatározására. Az is kiderült, hogy a továbbképzésen való részvétel nem jelent majd akadályt.

Nagy problémát jelenthet viszont a gyógyszertári munkaerőhiány, valamint az, hogy a gyógyszerészek egy jelentős része nem tekinti a vakcinációt a gyógyszerészi hivatás részének. Emellett sokan tartanak attól, hogy a szolgáltatás nyújtása során a nem kívánatos oltási reakciók miatt sürgősségi ellátást kell majd biztosítaniuk.

Ez az eredmény egy erős jelzés a gyógyszerészek részéről, mely azt mutatja, hogy mindenképpen foglalkoznunk kell a felmerült problémákkal. Ezek nagy része alapos tervezéssel, célzott képzésekkel és részletes tájékoztatással kezelhetőnek tűnik. A protokollok kidolgozásánál és a feltételek meghatározásánál figyelembe kell venni a gyógyszertárak lehetőségeit és terhelhetőségét is.

A kutatás egyik legnagyobb érdeme, hogy sikeresen feltérképezte a gyógyszerészek hozzáállását és véleményét a szolgáltatásokhoz és a gyógyszertári vakcinációhoz. Azonosította a problémás pontokat, és rávilágított azokra a szempontokra, melyekre kiemelt figyelmet kell majd fordítani a vakcináció sikeres bevezetéséhez.

A részletes eredményeket tartalmazó szakmai anyag itt olvasható.

A kutatáshoz kapcsolódó sajtóközlemény itt található.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2022-03-24