Oltás utáni menstruációs zavarok miatt intézkedik az Európai Gyógyszerügynökség
Az Európai Gyógyszerügynökség szakbizottsága pénteken közölte, hogy felülvizsgálja a Pfizer/BioNTech és a Moderna Covid-19 vakcinát kapó nők erős menstruációs vérzéséről és a menstruáció elmaradásáról szóló jelentéseket. Egy nem rég megjelent tanulmány összefüggést talált az oltások és a ciklusoknál jelentkező zavarok között, de ezeket átmenetinek nevezte.

Az értékelésre a két - a hírvivő RNS-technológián alapuló - vakcina valamelyikének beadását követő menstruációs zavarokról szóló jelentések miatt került sor, és még nem egyértelmű, hogy van-e ok-okozati összefüggés - közölte az ügynökség.

Menstruációs zavarok számos alapbetegség, valamint a stressz és a fáradtság miatt is előfordulhatnak - mondta az EMA, hozzátéve, hogy a Covid-19 fertőzést követően is jelentettek ilyen problémákat.

A Covid-19 elleni védőoltás a menstruációs ciklus hosszának kis mértékű, átmeneti változásával hozható összefüggésbe a National Institutes of Health által finanszírozott, nemrégiben készült tanulmány szerint, amely a menstruációs ciklusokat nyomon követő okostelefonos alkalmazás közel 4000 felhasználójának adatait gyűjtötte össze - írja a CNBC.

Az EMA azonban decemberben azt mondta, hogy nem állapított meg kapcsolatot a menstruációs ciklusok változása és a Covid-19 vakcina beadása között, miután egy norvégiai tanulmány szerint néhány nőnek erősebb volt a menstruációja az oltás után.

A rendelkezésre álló bizonyítékok áttekintése után az EMA farmakovigilanciai kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy döntött, hogy az összes rendelkezésre álló adat értékelését kéri, beleértve a betegek és egészségügyi szakemberek jelentéseit, a klinikai vizsgálatokat és a publikált szakirodalmat. Az ügynökség pénteken hozzátette, hogy arra sincs bizonyíték, hogy a Covid-19 vakcina befolyásolta volna a termékenységet.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2022-02-14