Nem tekinthető hivatalosnak az otthon végzett pozitív gyorsteszt
A beteg csak egészségügyi szolgáltató által végzett teszttel kerül be a járványügyi nyilvántartó rendszerbe és az EESZT-be.

A COVID-19 fertőzés igazolásához szükséges hivatalos diagnosztikus vizsgálatot – mely alapján a beteg bekerül a járványügyi nyilvántartó rendszerbe és az EESZT-be – csak egészségügyi szolgáltató végezhet. Emiatt felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy fertőzés gyanúja esetén az otthon elvégzett gyorsteszt nem tekinthető hivatalos diagnosztikus vizsgálatnak - figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügy Központ közleményben.

Otthon elvégzett, pozitív eredményű teszt esetén javasoljuk annak eredményéről a háziorvossal történő konzultációt. A háziorvos a COVID-19 fertőzés gyanúja esetén, előzetesen egyeztetett időpontban a háziorvosi rendelőben hivatalos gyorstesztet végezhet, illetve beutaló alapján PCR tesztet rendelhet el - írták.

Február 15-től az oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén nem kap védettségi igazolványt. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés (hivatalos teszttel végzett) igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az oltási igazolványa.

Forrás: weborvos.hu
Kelt: 2022-01-28