Az oltottaknak a poszt-Covid-szindrómára is kisebb az esélyük
A Pfizer, a Johnson&Johnson és a Moderna esetében mutatták ki, hogy a harmadik oltás igazán erős T sejtes választ indukál az omikron ellenében – hangzott el egy szakmai beszélgetésen.

Kinek van szüksége a negyedik oltásra? Mikor adható be fertőzés után a vakcina? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ Jakab Ferenc virológus professzor és Szekanecz Zoltán immunológus professzor a MedicalScan egy órás webináriumán szerdán.

"A fertőzés plusz két vagy három oltás adja a legeslegmagasabb védelmet a súlyos megbetegedés elkerüléséhez – derült ki a szakemberek szavaiból."

Jakab Ferenc elmondta, az oltások nem a megfertőződéstől, hanem a súlyos lefolyású megbetegedéstől védenek. Vagyis az oltottak is elkaphatják, és enyhe tünetekkel átvészelhetik a koronavírus betegséget. Minél többeknek van esélye az enyhébb tünetes állapotra, annál kevésbé terheli meg a járvány az ellátórendszert. Hozzátette: a fertőzés kezdeti szakaszában az úgynevezett azelasztin-hidrokloridos orrcsepp az orrnyálkahártyán és a felső légutakban hatékonyan csökkenti a vírusfertőzés kialakulását. Beszélt arról is, hogy a természetes vírusfertőzés után is csökken 3-4 hónappal a szervezet védekezőképessége, míg az ismétlő oltásokkal nagyon hosszúra elnyújtható a védettség.

Szekanecz Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzés után is szükség van az oltásra.

Jakab Ferenc hozzátette a természetes megfertőződés után, ha már legalább három napja nincsenek tünetek és a páciens láztalan, beadható a vakcina. Magyarországon jelenleg hatféle vakcina érhető el, ezek közül négy, a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen különösebb korlátozás nélkül mindenkinek adható – közölte Szekanecz Zoltán. A Pfizer, a Janssen és a Moderna esetében mutatták ki, hogy a harmadik oltás igazán erős T-sejtes választ indukál az omikron ellenében. Sajnos a többi vakcinával kapcsolatban kevés az adat, pedig az nagyon kellene akkor amikor arról döntünk, hogy milyen oltást vegyünk fel megerősítő oltásnak – hangzott el.

Az immunológus szakember emlékeztetett arra, sokan félnek attól, hogy bizonyos vakcinák mellett nő a trombózis lehetősége. Ezt azonban megcáfolta egy nagy vizsgálat, amelyben összehasonlították a vakcinákat. Kiderült, hogy az oltások nem emelik a trombózis kockázatát, míg maga a vírus igen. Az oltások mellett szól az is, hogy az oltottaknak kisebb az esélye a poszt-Covid-szindróma kialakulására is.

Szekanecz Zoltán beszélt arról is, hogy az autoimmun betegek különösen veszélyeztetettek, nagyon fogékonyak a fertőzésre, a szervezetük az átlagpopulációhoz képest csökkent választ ad két oltásra. Ezért számukra a negyedik oltás rendkívül fontos. Izraelben el is kezdték oltani a negyedik oltással nemcsak az autoimmun betegeket, hanem a 60 fölöttieket és az egészségügyi dolgozókat is.

Forrás: nepszava.hu
Kelt: 2022-01-21