Kritikus a helyzet a magyar egészségügyben, plusz pénzzel lép közbe a kormány
A keddi Magyar Közlönyben hirdette ki a kormány azt a döntését, amivel 29,4 milliárd forinttal emeli meg a gyógyító-megelőző egészségügyi kasszát, a cél az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek illetményen felül járó díjazása. Úgy tűnik, hogy a kormány rendezi az ügyeleti díjakat.

A Magyar Orvosi Kamara már hónapok óta hangsúlyozza, hogy az állami egészségügyben rendezni kellene az ügyeleti díjakat. Legutóbb arra mutattak rá, hogy az év eleji törvénymódosítás hatására az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70%-a garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90%-ra megy fel. Szeptember végén már levelet is írtak Pintér Sándor belügyminiszternek az ügyben.

Arról a közelmúltban nem volt semmilyen tájékoztatás, hogy az érdekelt felek tárgyaltak volna, vagy esetleg megállapodtak volna az ügyeleti díj rendezéséről, azonban egy olyan határozat jelent meg kedden, amelynek a címe sokat elárul. Így szól ugyanis:

"A Kormány 1999/2021. (XII. 28.) Korm. határozata az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek illetményen felül járó díjazása érdekében az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátás jogcímcsoport Célelőirányzatok jogcím 2022. évi előirányzatának megemeléséről."

Mindez arra utal, hogy az egészségügyi szakdolgozók plusz pénzben részesülhetnek jövőre, feltételezhetően az ügyeleti díjak rendezése nyomán. Erre a célra a kormány 29,4 milliárd forintot csoportosított át a 2022-es költségvetésben, január 3-i határidővel.

Egy másik rendeletével a kormány arról döntött, hogy módosítja az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókat megillető illetményen felül járó díjakkal összefüggő egyes kormányrendeleteket. Ez kimondja többek között, hogy "a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott, Eszjtv. 8. § (3) bekezdése szerinti egészségügyi dolgozókra tekintettel az ügyelet, készenlét, önként vállalt túlmunka és műszakpótlék biztosításához járó támogatás összege nem haladhatja meg az országos kórház-főigazgató által megállapított összeget". És azt is, hogy a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozókra tekintettel a sürgősségi betegellátási műszakpótlék biztosításához járó támogatás összege nem haladhatja meg az országos kórház-főigazgató által megállapított összeget.

Arról is szól ez a rendelet, hogy "az országos kórház-főigazgató minden év szeptember 30-ig felülvizsgálja azon illetményen felül járó díjak feltételeit és mértékét, amelyekre tekintettel az egészségügyi szolgáltató bértámogatásra jogosult, és szükség szerint a Kormány által az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítására kijelölt miniszter jóváhagyásával módosítja az illetményen felül járó díjak mértékét". Ez a rendelet január elsején lép hatályba.

Máris reagált a Magyar Rezidens Szövetség

A szövetség szerint nagy lépés az ügyeleti díjakra adott plusz 29 milliárd forintos forrás, de fontosnak tartják annak megfelelő elosztását.

A szervezet üdvözli, hogy "a kormány külön forrást biztosít az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka, illetve a sürgősségi osztályok szakdolgozóinak a sürgősségi betegellátási műszakpótlék kifizetéséhez".

Az MRSZ ugyanakkor hangsúlyozza: a jövő évi költségvetésben ezen díjak megemelésére elkülönített 29,4 milliárd forint elosztása során biztosítani kell, hogy a legnagyobb arányú ügyeletidíj-emelésben az ügyeleti munkából legnagyobb terhet viselő orvosok, köztük a rezidensek részesüljenek.

"Bízunk benne, hogy így 2022-ben már nem fog előfordulni olyan, mint idén szentestén, amikor is voltak orvosok, akik 1525 forint nettó bérért kényszerültek az ünnepet családjuktól, szeretteiktől távol tölteni" - írták.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2022-01-03

Kapcsolódó cikkek:
Egészségügyi együttműködésről tárgyaltak a V4 országok szakminiszterei
Újra lendületet kaphat a gyógyszerészi gondozás!
Intravénás eszközöket gyártó üzemet építenek Gyöngyösön
Ónodi-Szűcs: még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, küszöbön a járvány
További fejlesztések indulnak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben
Méhnyakrák-megelőzési hetet rendez a Mályvavirág Alapítvány
Levegő útján is terjedhet az influenza egy új kutatás szerint
Magyarországot is bíróság elé viheti az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miat
Influenza: Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el
Influenza: Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat
Szakorvos: Csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatt elhunytak száma
Éger István: Minden adott a hálapénz megszüntetéséhez
Albánia beelőzte a magyar egészségügyet az EHCI rangsorban
Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort az SZTE kutatói
Látogatási tilalom a pécsi klinikákon és Csongrád megyében
Országszerte több az influenzás, megduplázódott az intenzíven lévők száma
Romániában megduplázódott az influenza halálos áldozatainak száma
Szakszervezetek: Az előrehozott bérfejlesztés „gesztusértékű”, nem oldja meg
Index: A sürgősségin jelentkező betegek 40%-át máshol kéne ellátni
Japán kutatás: A lassú evés csökkenti az elhízás kockázatát
Gyermekorvosok: Indokolatlan teher az iskolai hiányzások igazolása
A debreceni kórház szerint rendben van a félóránként 600 forintos parkolási díj
Csökkent a várakozási idő az Onkológiai Intézetben
Ombudsman: Nem érvényesülnek a sürgősségi pszichiátrián az ellátottak jogai
Sztrájkra készülnek az egészségügyi dolgozók
Már 83 kórházban van látogatási tilalom az influenza miatt
A napi e-cigarettázás majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát
Évi 14 ezer halálesetet okoz a légszennyezés Magyarországon
Az MSZP-Párbeszéd szerint vészhelyzet, a Fidesz szerint 53%-kos béremelés van az egészsé
Országos népegészségügyi program indult uniós támogatással