Ausztriában kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást

Hétfőtől országszintű lezárás jön Ausztriában a koronavírus-járvány terjedése következtében, ami már az egészségügyi rendszert fenyegeti és az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg ma bejelentette a kötelező oltást az országban február 1-től – írta a Portfolio.hu a Bloomberg nyomán.

A fertőzöttek számának rekordmértékű emelkedését látva szigorú intézkedések jönnek Ausztriában. a lezárásokon túl, amiről már tudni lehetett, az osztrák kancellár pénteken bejelentette a kötelező oltás bevezetését februártól. Ha sikerül végigvinni ezt az intézkedést, akkor Ausztria lesz az első olyan ország a világon, ahol széles körben kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, nem csak azoknak, akiknél nagy a kockázat a víruskitettség szempontjából – írja a Portfolio.hu.

A hétfőn kezdődő országos lezárás, amelynek során az iskolák online oktatásra térnek át és csak a létszükségletű boltok tarthatnak nyitva, 20 napig fog tartani Ausztriában. Az oltatlanok már most sem hagyhatják el a lakásukat, csakis létfontosságú célokkal, és a lezárás feloldását követően is ki lesznek tiltva a nyilvános helyekről.

Csütörtökön több mint 15 ezer új koronavírusos esetet jelentettek az országban, ami új rekordot jelent. Eddig az ország lakosságának 65 százaléka oltatta be magát, ami Schallenberg szerint „szégyenletesen alacsony”, a nyugat-európai országok között a második legalacsonyabb Liechtenstein után.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2021-11-19