Biztató eredményeket produkál az AstraZeneca koronavírus elleni gyógyszere

Az AstraZeneca két, hat hónapon át tartó klinikai teszt eredményét közölte, amiben a koronavírus elleni gyógyszerét tesztelték. Az eredmények biztatóak – írj a hvg.hu.

Két klinikai vizsgálat eredményei alapján az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere (AZD7442) hosszú ideig tartó és erőteljes védelmet biztosít a Covid–19-fertőzés ellen – közölte a cég múlt csütörtökön. A vállalat szerint az általuk kifejlesztett antitest-kombinációs készítmény hat hónapos utánkövetés során a vizsgálatban 83 százalékos hatékonyságot ért el, és nem volt súlyos vagy halálos kimenetelű betegség. Egy ezzel párhuzamosan végzett vizsgálatban 88 százalékos sikerrel tudta megakadályozni a szer a súlyos kimenetelt, ha a kezelést a fertőzést követően három napon belül megkezdték – írja a hvg.hu.

A megelőzési célú vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egyszeri – 300 milligramm intramuszkuláris, vagyis izomba adott – adagolás mellett az AZD7442 83 százalékkal csökkentette a tünetes Covid–19-betegség kialakulását a placebóhoz képest. A cég szerint mindez azért jelentős eredmény, mert a népesség nagyjából 2 százaléka a Covid–19-vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz. Közéjük tartoznak például a különböző rosszindulatú vérképzőszervi betegséggel élők, a kemoterápiával kezelt daganatos betegek és a szervátültetés után lévők, vagy más, immuncsökkentő kezelést kapó betegek.

A korai kezelést célzó vizsgálatba olyanokat vontak be, akik enyhe-középsúlyos Covid–19-betegség miatt szorultak kezelésre. Egyszeri 600 milligrammos dózis mellett az AZD7442 készítmény a súlyos betegség kialakulását és a halálozást 88 százalékkal volt képes mérsékelni azoknál, akik a kezelés megkezdésekor legfeljebb 3 napja mutattak tüneteket. A vizsgálatba bevont résztvevők 90 százaléka magas kockázatú, társbetegségekben szenvedő betegcsoportokból került ki – írja a lap, hozzátéve: mindkét vizsgálat résztvevői jól tolerálták az AZD7442 kezelést, nem találtak új biztonságossági kockázatra utaló jeleket.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2021-11-18