Kásler Miklós éves tájékoztatót tartott a népjóléti bizottságban
Kásler Miklós arról tájékoztatta a parlament népjóléti bizottságát az éves miniszteri meghallgatásán, hogy a covid alatt 6-7 ezerrel nőttek a korábbi 24 ezres várólisták – „normális körülmények között” a különbség hét hónap alatt ledolgozható – írja a Weborvos.hu az atv.hu nyomán.

2010 után 70 ezer várólistás műtét volt, amit a kormány 24 ezerre csökkentett le 41 milliárd forintos támogatással 2019-re. A koronavírus-járvány alatt a 24 ezres lista „messze nem emelkedett vissza” hetvenezerre. Számításaik szerint 6-7 ezerrel nőtt – mondta.

Az EMMI-t vezető miniszter az összes érintett szakmai kollégiumot megkérdezte a várólistákról. Az ortopédiai szakmai kollégiumi tagozat arról tájékoztatta: megfelelő körülmények között hét hónap alatt le lehet ledolgozni ezt a különbséget. „Ez vonatkozik a csípőműtétekre, a térdprotézisekre” – állította. A szemészeti várólistán pedig a szemészeti szakmai tagozat szerint „körülbelül fél év alatt lehet ledolgozni megfelelő financiális körülmények között” a már említett 6-7 ezres többletet – idézte a miniszter nyilatkozatát a Weborvos.hu.

Az összes többi esetben – urológia, nőgyógyászat – esetében is „néhány hét” a már említett várólista-többlet ledolgozása. Ennek érdekében a kormány a 41 milliárd forint után most 12 milliárd forinttal támogatja a várólista ledolgozását – mondta a miniszter. „Mégpedig úgy, hogy ennek a 120 százalékos teljesítmény-volumen korlát (tvk) nélküli támogatásnak a 80 százalékát a műtéteket végző orvosok, nővérek és egyéb ott dolgozó szakemberek kapják” – jelentette ki a bizottsági meghallgatásán Kásler Miklós. A maradék 30-40 százalék a kórház önköltsége – tette hozzá.

Forrás: weborvos.hu/atv.hu
Kelt: 2021-11-19