Szombattól kötelező lesz a maszkhasználat zárt terekben
Szombattól maszkokat kell hordani a zárt terekben, kivéve az irodákban és a sporttermekben, így döntött a kormány. A tömegrendezvényekre csak védettségi igazolvánnyal lehet menni, és jön a harmadik oltás az egészségügyben dolgozóknak – írja a Telex.hu a csütörtöki Kormányinfón elhangzottak alapján.

Zárt térben kötelező lesz a maszkhasználat szombat nulla órától, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ez alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolásra szolgáló helyiségek – írja a Telex.hu. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező lesz a maszk, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolaigazgatók jogot kapnak arra, hogy döntsenek a maszkviselésről.

Döntött a kormány arról is, hogy védettségi igazolvány kell az 500 főnél nagyobb rendezvények látogatásához. A harmadik döntés, hogy az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás. Utóbbiról Gulyás Gergely azt mondta, a rendelet még nem jelent meg, de vélhetően ugyanaz lesz a harmadik oltás fel nem vételének szankciója, mint az első-másodiké. A harmadik oltást a második után hét hónapon belül kell felvenni – írja a lap.

Korában a Fővárosi Önkormányzat – a kormányzati intézkedést beelőzve – a honlapján jelentette be, hogy Budapesten a zárt terekben szintén szombattól kötelező lesz a maszkviselés. A zárt térben való maszkviselés mellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók – írták.

A Főváros egyben megköszönte a budapestiek együttműködését, hiszen amióta kötelező a maszk használata a közösségi közlekedés járatain, még nem kellett komoly büntetéseket kiosztani, a legtöbben fegyelmezetten viselik a maszkot.

Forrás: telex.hu/budapest.hu
Kelt: 2021-11-19