Szeptemberben újra növekedésnek indult a gyógyszerforgalom
A gyenge augusztusi forgalom után szeptemberben újra jelentősebb mértékben növekedett a hazai patikák gyógyszerforgalma – írja a Portfolio.hu a Hifylabs elemzése nyomán.

2021 szeptemberében 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, amely több mint 3 milliárd forinttal haladja meg az előző havi forgalmi értéket. Két havi gyengélkedés után tehát a vártaknak megfelelően újra növekedésbe fordult a gyógyszerforgalom - elemzi a legfrissebb havi adatokat a Hiflylabs Zrt. A augusztushoz képest a növekedés mértéke 6,8 százalék; míg az előző év szeptemberéhez képest 2,9 százalék.

A márciusban tapasztalt átlagon felüli gyógyszervásárlási volumen a lakosságnál ideiglenesen megugró gyógyszerállományt generált. Ennek hatása látható az elmúlt hónapok forgalmában, amely a legfrissebb szeptemberi adatközlési hónapra már lecsengett. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember az elmúlt félév legnagyobb forgalmát produkálta a vényköteles támogatott piacon – írja a Portfolio.hu.

Az elemzés hozzáteszi: az eladott dobozok volumenének gyorsulása szeptemberben meghaladta a forgalmi érték növekedését, ugyanis az eladott gyógyszerdobozok száma 9,8 százalékkal bővült szeptemberben az előző hónaphoz képest, szemben a forgalom 6,8 százalékos növekedésével. Ezzel a hazai gyógyszertárak összesen 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a hónapban.

További részletek a Portfolio.hu cikkében.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2021-11-19