Más gyógyszercégek is gyárthatják majd a Pfizer koronavírus elleni tablettáját
Megegyezett a Pfizer és a genfi székhelyű, az ENSZ által támogatott közegészségügyi szervezet, a Medicines Patent Pool arról, hogy a Pfizer lehetővé teszi más gyógyszercégek számára a kísérleti fázisban lévő tablettájuk gyártását. A döntéssel 95, nagyobb részt szegényebb, harmadik világbeli országba juthat el a vírusellenes kezelés, ami a világ lakosságának mintegy 53 százalékát érinti – írja a Telex.hu a CNBC nyomán.

„Nagyon fontos, hogy hozzáférést tudunk majd biztosítani egy olyan gyógyszerhez, ami hatékonynak tűnik, csak most fejlesztették ki, és több mint 4 milliárd embernek segíthet” – mondta a Medicines Patent Pool képviseletében Esteban Burrone, aki úgy számol: akár már hónapokon belül is gyárthatják majd a cégek a gyógyszert.

Burrone elmondása szerint arra nagyon szigorúan igyekeznek ügyelni: elősorban a szegényebb országokba jusson a tablettából, közben ugyanis szem előtt kell tartaniuk a Pfizer érdekeit is. A megegyezés értelmében a Pfizer lemond a jogdíjakról a szegényebb országok esetén, és amíg a Covid-19 egészségügyi veszélyhelyzetet idéz elő, minden olyan ország esetén is, ami a Medicines Patent Pool alá tartoznak, és vonatkozik rájuk a megállapodás.

Az mRNS-vakcinát is gyártó vállalat nemrég közölte, hogy a klinikai tesztek során nagyon jól teljesít a Paxlovid nevű, koronavírus elleni tablettája. Ha a koronavírus-fertőzés tüneteinek megjelenését követő három napban beadják, akkor a gyógyszer 89 százalékkal csökkenti a kórházi ápolás vagy a halálozás kockázatát – írja a Telex.hu.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-11-18