Nem tiltható a gyógyszer-házhozszállítás a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége szerint
Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke szerint a negyedik hullám közepén nem lehet megtiltani a gyógyszertáraknak, hogy házhoz szállítsák az OTC (vény nélkül is kapható) készítményeket. Véleménye szerint auditálni kellene azokat a szállítókat, amelyek gyógyszereket vihetnek házhoz – írja a hvg.hu a Világgazdaság nyomán.

A gyógyszertárak webshopjainak forgalma tavaly megduplázódott, ennek egyik oka, hogy a járvány miatt sokan nem tudtak vagy nem akartak patikába menni. A gyógyszerek csomagküldésével kapcsolatban megfogalmazódik egy ellenérv, amely szerint ez a gyógyszerhamisítás melegágya.

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a hamisítást ki lehet zárni, hisz ma internetes gyógyszertárat csak az működtethet, akinek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyt ad.

Semjén Zsolt októberben nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz. Feller szerint viszont a negyedik hullám kellős közepén nem lehet megtiltani a gyógyszertáraknak, hogy házhoz szállítsák az OTC (vény nélkül is kapható) készítményeket. Véleménye szerint auditálni kellene azokat a szállítókat, amelyek gyógyszereket, patikaszereket vihetnek házhoz.

A Hungaropharma vezérigazgatója szerint az OTC-gyógyszerek forgalma az utóbbi években nem a patikákban, hanem főleg a drogériai láncokban nőtt. A gyógyszer-nagykereskedők árrése 2007-ben 6,2 százalék volt, mára ez 5,3 százalékra csökkent.

A nagykereskedők csaknem 2300 gyógyszertárat és 80 intézeti patikát szolgálnak ki, a nyolc tagvállalat piaci részesedése 95 százalékot tesz ki. A patikai értékesítés a piac 78 százalékát fedte le 2016-ban, ám ez 2020-ra már 71 százalékra mérséklődött. Az eltolódás értékben a kórházak javára történt, de a dobozszámot figyelembe véve a kórházak részesedése a teljes piacból stabilan 4,4 százalékos – írja a hvg.hu a Világgazdaság cikke nyomán.

Piaci adatok szerint szeptemberben nagyjából 150 ezer alkalommal vásároltak a hazai gyógyszertárak online felületein, ezek felében rendeltek vény nélkül kapható készítményt (OTC-terméket). Becslések szerint az interneten rendelt gyógyszerek forgalma az év végére elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is – írja a lap.

Forrás: hvg.hu/vg.hu
Kelt: 2021-11-12