1,2 milliárd forint értékű egészségipari fejlesztés valósult meg Hatvanban
A kormány Egészségipari Támogatási Programjának (ETP) részeként 1,2 milliárd forint összértékű egészségipari fejlesztés valósult meg Hatvanban – jelentette be a beruházások pénteki átadó ünnepségén Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály a gyógyszereket, étrendkiegészítőket és kozmetikumokat gyártó Bioextra Zrt., valamint a csomagolóipari termékeket előállító Nordfilm Packaging Kft. csarnokavatóján kiemelte: a két projekthez a kormány közel egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. „Jó befektetés ez, melynek köszönhetően az érintett vállalkozások fejlődése a várost és az országot is gazdagítja” – jegyezte meg.

A pénzügyminiszter elmondta, az elmúlt egy év makrogazdasági mutatói egyértelműen visszaigazolják, hogy a koronavírus-járvány idején a kormány gyors, határozott lépésekkel jó döntéseket hozott a gazdaság és a munkahelyek védelmében. Ez idő alatt Magyarország a versenyképességi rangsorokban 5 helyet lépett előre, kiérdemelt egy nemzetközi hitelminősítői felminősítést, és az elmúlt fél évben történelmi csúcsot jelentő, 4700 milliárd forintnyi beruházást valósított meg – húzta alá a tárcavezető. Mindez nagy szerepet játszott abban is, hogy a magyar gazdaság szereplői sok más országénál sikeresebben alkalmazkodtak a koronavírus-járvány jelentette kihívásokhoz, így jó pozícióból készek folytatni a piaci versenyt – mutatott rá.

Lónyai Pál, a Bioextra Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója cége projektzáró ünnepségén elmondta: több mint 30 éve működő családi vállalkozásuk egy 540 millió forintos beruházásnak köszönhetően megkétszerezte gyógyszeralapanyag gyártó kapacitását. A fejlesztéshez a kormány 430 millió forint támogatást nyújtott, mely lehetővé teszi a társaság eddiginél hangsúlyosabb exportpiaci jelenlétét.

Nagy-Kaszap László tulajdonos-ügyvezető igazgató, a 72 embert foglalkoztató Nordfilm Packaging Kft. üzemavató rendezvényén kiemelte: a koronavírus-járványra vállalkozásuk egy kontakt nélküli használatot lehetővé tevő kézfertőtlenítő csomagolás kifejlesztésével válaszolt, melynek gyártását a most átadott, 350 négyzetméteres új gyártócsarnokában kezdheti meg a vállalat. Jelezte: az előállított csomagolások teljes egészében újrahasznosíthatóak. A várhatóan 25 új munkahelyet is teremtő, csaknem 630 millió forintos beruházást a kormány félmilliárd forint támogatással segítette – közölte, hozzátéve: a fejlesztésnek is köszönhetően a társaság idei, várhatóan 2 milliárd forintot meghaladó árbevétele reményeik szerint 2022-ben megduplázódik.

Forrás: MTI
Kelt: 2021-11-08