Jóváhagyták az első szájon át szedhető koronavírus-gyógyszert Nagy-Britanniában
Csütörtökön jóváhagyták a molnupiravir nevű koronavírus elleni gyógyszert Nagy-Britanniában – írja a 444.hu a BBC-re hivatkozva.

A molnupiravirt eredetileg az influenza ellen fejlesztették ki, de a gyógyszer a koronavírusos betegek esetében is csökkenti a kockázatát a kórházba kerülésnek és a halálozásnak. A gyógyszer akkor a leghatékonyabb, ha már rögtön a betegség elején elkezdik szedni.

A gyógyszer egy enzimet céloz meg, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról, és így terjed tovább. A gyógyszer viszont hibákat generál a vírus genetikai kódjában, így megakadályozza a szaporodását, alacsonyan tartva a vírusszintet a szervezetben.

A Gyógyszer- és Egészségügyi Termékszabályozási Ügynökség közleménye szerint a döntést a „biztonság, minőség és hatékonyság szigorú felülvizsgálata” után hozták meg – írja a 444.hu.

A BBC cikke szerint a gyógyszert naponta kétszer kell szedni azoknak a sérülékeny betegeknek, akiket nemrég diagnosztizáltak a Covid-19 koronavírussal. A klinikai kísérletek során a gyógyszer körülbelül felével csökkentette a kórházba kerülés, illetve az elhalálozás kockázatát.

Az Egyesült Királyság első körben 480 ezer adagot rendelt az amerikai Merck, Sharp and Dohme (MSD) és a Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett gyógyszerből, amelynek érkezése novemberben várható a szigetországba.

Forrás: 444.hu
Kelt: 2021-11-08