Bécsben lehetővé tették az 5-12 évesek oltását a Pfizer vakcinájával
Noha az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA még nem engedélyezte a Pfizer oltását az 5-12 évesek körében, az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központjának (CDC) külső szakemberekből álló bizottsága már zöld utat adott az 5 és 11 év közötti gyerekeknek szánt Covid-19 elleni védőoltásához, nemrég pedig Bécsben is úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az 5-12 évesek oltását – írja a Telex.hu Bécs Város Külképviseleti Irodájának közlése nyomán.

Az osztrák főváros polgármestere, Michael Ludwig ezt csütörtökön jelentette be azzal, hogy mivel az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte ennek a korosztálynak az oltását, a kockázatok és előnyök sokkal átfogóbb mérlegelése előzi meg az oltást, mint a felnőttek esetében. Az oltáshoz minden esetben a szülő beleegyezése szükséges és november végéig egy oltópontot is kialakítanak a számukra. Bécsben egyébként egyedi mérlegelés alapján már mintegy 900 gyereket beoltottak a gyerekorvosok, ha a szülő ezt kérte.

A gyerekek oltása mellett más intézkedéseket is bejelentett Ludwig csütörtökön: a romló járványadatok miatt november nyolcadikától már csak az oltottak és a gyógyultak mehetnek például étterembe vagy vehetnek részt 25 fősnél nagyobb rendezvényeken, illetve csak ők mehetnek fodrászhoz, kozmetikushoz. A negatív PCR-tesztet itt már nem fogadják el.

A járvány elleni harc részeként Bécs kampányt indít a harmadik oltás népszerűsítésére. Michael Ludwig bécsi polgármester azt is elmondta, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az intézkedések betartásának ellenőrzésére. Május óta kb. tízezer céget és ötvenezer személyt ellenőriztek a rendőrök és különböző okokból 1 570 esetben szabtak ki pénzbírságot. A rendőrök több mint ötven esetben zárattak be szórakozóhelyet, illetve vetettek véget rendezvénynek a járványügyi előírások megszegése miatt – írja a Telex.hu az osztrák főváros közleménye alapján.

Forrás: telex.hu
Kelt: 2021-11-08