Új koronavírus-gyógyszert fejlesztett a Pfizer
Szájon át adagolható koronavírus-gyógyszert fejlesztett a Pfizer, amely egy széles körben használatos HIV-gyógyszerrel együtt használva 89%-kal csökkenti a magas kockázatú koronavírus-fertőzöttek súlyos fertőzöttségi és halálozási esélyeit – írja a Portfolio.hu a CNBC nyomán.

A Pfizer koronavírus-gyógyszere a második, melyet Amerikában bemutattak a Merck hasonló célú gyógyszere után. A gyógyszer HIV-fertőzés kezelésére való proteáz inhibitorokkal kombinálva tűnik különösen hatékonynak, ezek ugyanis lassítják a készítmény lebomlását, így az ellenanyag több ideig, magasabb koncentrációban marad a szervezetben.

A Pfizer 1219, alapbetegségekkel küzdő betegen tesztelte a PF-07321332 névre hallgató gyógykészítményt, egy ritonavir nevű HIV-gyógyszerrel kombinálva.

Kísérletük szerint a 607 beteg közül, aki a kombinált ellátást kapta, alig hatan kerültek kórházba és senki nem halt meg. A 612 beteg közül, aki placebót kapott, 41-en kerültek kórházba és 10-en haltak meg – írja a Portfolio.hu. A lap szintén beszámolt arról, hogy a cég tőzsdei árfolyama pozitívan reagált a bejelentésre, és már a kereskedés első perceiben 9,3 százalékkal emelkedett.

Forrás: portfolio.hu
Kelt: 2021-11-08