A WHO szerint drámai a járványhelyzet Európában
A legtöbb európai országban jelentősen lassult az oltási kampány, sok az új fertőzött és emelkedik a kórházi kezelésre szorulók, valamint az elhunytak száma: nagyjából így foglalható össze a negyedik járványhullámmal járó helyzet, amelyért a koronavírus delta variánsa felel – írja a HáziPatika.com a BBC nyomán.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány epicentruma Európa lett: kontinens-szerte drasztikusan megugrott az újonnan regisztrált fertőzöttek száma – írja a HáziPatika.com a BBC nyomán. Hans Kluge, a WHO európai vezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben nem javul a helyzet, 2022 februárjáig félmillióval nőhet a koronavírus áldozatainak száma.

„Változtatni kell a taktikánkon. Ahelyett, hogy a megbetegedésekre reagálunk, inkább meg kell akadályoznunk, hogy az emberek megfertőződjenek” – közölte Hans Kluge. A jelenlegi helyzet véleménye szerint annak a következménye, hogy sok országban lazítottak a járványügyi intézkedéseken vagy teljesen feloldották azokat. Emellett sokan nem vették fel a koronavírus elleni oltást: az elmúlt hónapokban egész Európában lelassult a vakcináció üteme. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy vannak olyan nyugat-európai országok – köztük Spanyolország és Portugália –, ahol azért adnak be egyre kevesebb vakcinát, mert a felnőtt lakosság túlnyomó része már immunizált. (Spanyolországban például a lakosság mintegy 80 százaléka teljesen be van oltva.) A kelet-európai országok némelyikében viszont kifejezetten rossz a helyzet: az átoltottság Oroszországban például csak 32 százalék. De hasonló a helyzet Ukrajnában és Romániában is.

Aggodalomra ad okot, hogy a WHO eddig 1,4 millió koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetet regisztrált az 53 országot magába foglaló európai régióban. Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi vezetője közölte: az elmúlt négy hétben Európa-szerte 55 százalékkal emelkedett az új megbetegedések száma, annak ellenére, hogy „bőséges az oltóanyagellátás”. Szakemberek szerint az Európai helyzet figyelmeztetés lehet a világ számára.

A lap emlékeztet: A járvány halálos áldozatainak száma egy hét leforgása alatt több európai országban is drámaian emelkedett: Oroszországban meghaladta a 8100-at, míg Ukrajnában a 3800-at. Romániában 24 óra alatt 591 áldozatot szedett a járvány, Magyarországon péntekre virradóra 83 újabb áldozatot regisztráltak, az új fertőzöttek száma pedig meghaladta a 6800-at. Ezalatt Ausztriában és Dániában is idei csúcson van a napi új esetek száma, míg Hollandiában egy hét alatt 31 százalékkal emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek aránya. De nem jobb a helyzet Horvátországban, Szlovákiában, vagy Csehországban sem, Németországban pedig pénteken több mint 37 ezer új megbetegedést regisztráltak – írja a HáziPatika.com.

Forrás: hazipatika.com
Kelt: 2021-11-08